<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

TV m:agazin: Vještačke škrge pretvaraju ljude u ribe

TV

Ne propustite priliku da se i ove subote, 07.05.2016. godine, opustite uz najnovije vijesti iz svijeta tehnologije koje vam donosi emisija m:agazin

04. maj 2016, 12:00

Voditeljka Jelena Babić vam donosi priču o brodu-dronu koji lovi podmornice,  vještačkim škrgama uz pomoć kojih ćete roniti bez boce za kiseonik i Modelu 3 Elon Maska, trenutno najjeftinijem elektromobilu.

Emisija će biti emitovana na programu Alternativne televizije od 16:15 časova.
Gotovo da više nema oblasti u kojoj dronovi ne pronalaze svrhu i ne olakšavaju ljudima obavljanje različitih aktivnosti. Brod-dron ACTUV, u vlasništvu američke kompanije DARPA, isplovio je početkom aprila iz brodogradilišta u Portlandu i krenuo u lov na podmornice. Njegova misija biće prikupljanje podataka o lokacijama podmornica i njihovim rutama kretanja.

Morski dron je u stanju da potpuno samostalno prelazi hiljade kilometara na otvorenom moru i krstari brzinom od 27 čvorova (oko 50 kilometara na sat). Kompanija koja je poznata po misterioznim izumima ne želi da otkriva previše detalja o plovilu, ali ono što je poznato da će ovi dronovi svoje zadatke ubuduće obavljati bez potrebe za angažovanjem mornara.

Južnokorejac Jeabyun Yeon osmislio je veoma zanimljiv koncept koji bi ljude, uz pomoć vještačkih škrga, mogao pretvoriti u ribe. Koncept Triton omogućiće da, bez upotrebe boce sa kiseonikom, boravimo pod vodom koliko god budemo željeli. Škrge koje podsjećaju na ronilačku masku funkcionišu kao respirator za disanje. Dok se voda usisava u škrge, specijalni sistem za filtriranje propušta kiseonik, a zadržava molekule vode. Kiseonik se nakon toga vraća u tank iz kojeg ga ronilac udiše, a sistem kontroliše mikroprocesor koji radi uz pomoć baterije. I dok je malo ko vjerovao u projekat, mladi dizajner je uspio prikupiti 837 hiljada dolara, koji bi mogli omogućiti da vještačke škrge uskoro pronađu put do tržišta.

Kompanija Tesla je krajem marta predstavila Model 3, koji trenutno važi za najjeftiniji električni automobil. Najnoviji električni automobil iz Tesla Motors-a sa jednim punjenjem baterija može da pređe gotovo 350 kilometara, a do brzine od 100 kilometara na sat mu je potrebno manje od šest sekundi. I ovaj automobil će imati standardnu autopilot opciju i brzo punjenje, što je za iznos od 35 hiljada dolara koliko će koštati, sasvim prihvatljivo.

Krov Tesline „trojke“ izrađen je od stakla, a iako je najpovoljniji model ove kompanije unutrašnjost je identična onoj iz skupljeg S modela, u kojem centralni greben krasi ogromni ekran od 15 inča.