<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Italijanski sud presudio: Krađa usljed gladi nije prekršaj

Siromaštvo u EU

Prošle godine, sud u Italiji osudio je beskućnika ukrajinskog porijekla na šest mjeseci zatvorske kazne i 100 evra novčane kazne zbog malo sira i kobasica.

04. maj 2016, 12:00

Sudije Visokog suda u Italiji odbacile su presudu beskućniku koji je bio osuđen na 6 mjeseci zatvora jer je ukrao sir i kobasice u vrijednosti od 4 evra u supermarket 2011. godine.

Krađa male količine hrane usljed “esencijalne potrebe za hranom ne predstavlja prekršaj”, glasila je odluka Suda. “Stanje u kojem je bio osuđeni i okolnosti u kojima je došlo do krađe robe dokazuju da je on prisvojio tu malu količinu suočen sa hitnom i esencijalnom potrebom za hranom, postupajući u stanju potrebe”, kazali su iz Suda, konstatujući da je ljudsko pravo na hranu važnije od private svojine.

Godine 2015. sud u Italiji osudio je beskućnika ukrajinskog porijekla  na šest mjeseci zatvorske kazne i 100 evra novčane kazne zato što je 2011. godine pokušao da napusti supermarket u Đenovi sa dva komada sira i paketom kobasica u džepu, dok je platio samo kruh.

Prema pisanju BBC-ja, mnogi internet portali u Italiji pozdravili su sudsku odluku, naglašavajući da je presuda važna jer ističe jedno od najvažnijih ljudskih prava, pravo na hranu.

Siromaštvo u EU

Generalno, siromaštvo u EU raste nakon finansijske krize 2008. godine i ekonomskih politika koje su uslijedile.

Broj beskućnika u Nizozemskoj porastao je sa 13 hiljada na 31 hiljadu ljudi u proteklih šest godina.

U februaru, Evropska fondacija za poboljšanje uslova života i rada (Eurofund) provela je temeljnu analizu politika u 10 država članica, ispitujući posljedice ekonomskih politika EU nakon evropske finansijske krize iz 2008. godine.

U izvještaju se naglašava da 4.8 miliona više evropskih građana živi u siromaštvu nego 2008. godine.

Izvor: www.neweurope.eu