<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pivo može da vam pomogne da smršate, kažu nova istraživanja

Istraživači sa državnog univerziteta Oregon došli su do saznanja da je jedinjenje prisutno u hmelju pomoglo miševima da im se značajno smanji holesterol i da se manje ugoje.

04. maj 2016, 12:00

U našoj beskrajnoj (i napornoj!) potrazi za magičnim eliksirom za gubitak težine, odgovor se nalazio sve vreme u preplanulim rukamamaskote Dos Equis-a? Izgleda da je tako! Nova istraživanja pokazuju da bi pivo, piće koje se obično vezuje za stomačnu mast, sindrom nervoznog creva, i, u mom slučaju, ogromne pospanosti, zapravo moglo da pomogne da smršamo i smanjimo holesterol.

istraživanju, istraživači sa državnog univerziteta Oregon (OSU) ispitivali su ksantohumol, flavonoid pronađen u hmelju i pivu, i to kako njegova upotreba utiče na zdravlje miševa. Četrdeset osam mužjaka miševa bilo je na ishrani bogatoj mastima i podeljeno u dve grupe: jednoj grupi nije davan ksantohumol, a druga je dobijala 30 do 60 miligrama jedinjenja po kilogramu svoje mase svakog dana tokom 12 nedelja.

Pročitajte i: Svi smo poludeli za norveškim hardkor horom u Beogradu

Za miševe koji su dobijali najveću dozu ksantohumola, to je bilo efektivno kao da su ušmrkavali Liptor dok rade skok-čučanj-sklek na kros-fitu: glodarima je smanjen nivo LDL holesterola na 80 odsto, nivo insulina na 42, a biomarker upale na 78 u poređenju sa miševima koji nisu primili ovo jedinjenje. Oni su se, takođe, ugojili za 22 odsto manje kada su imali istu ishranu kao kontrolisana grupa.

Nažalost, ako pretpostavimo da imate 70 kila, trebalo bi da nalijete 1.700 čaša piva u roku od 24 sata da biste primili količinu ksantohumola za ljude, u odnosu u kom dobijaju mali miševi. Drugim rečima: Umrli biste u toku jednog dana.

Srećom, istraživači se nadaju da će moći da izvuku čistu verziju ksantohumola koja bi se kupovala i koja bi imala moć onih pivca koja se progutaju kao da su mala pilula. "Farmaceutske kompanije su nas kontaktirale i žele više literature (o ksantohumolu)," kaže Kristobal Miranda, vodeći autor na istraživanju. Ali, požurio je da doda, potrebno je mnogo vremena pre nego što istraživanja na ljudima potvrde da su suplementi bezbedni da se unose na dnevnoj bazi. (Ima onih koji bi uzimali probno ovo jedinjenje, pre nego što postane dostupno farmaceutskim kompanijama u raznim prodavnicamasuplemenata, iako Miranda tvrdi da ove varijante nisu čiste kao one koje su korišćene u istraživanju.)

Fotografija: Guille Faingold via Stocksy

Flavonoid hopija dugo je bio omiljeni u farmaciji. Prethodne studije su pokazale da on može da pomogne kognitivnim funkcijama malih životinja, čak i da pomogne u borbi protiv raka.

Fred Stivens, profesor farmacije na univerzitetu OSU i koautor istraživanja, proučavao je ksantohumol od ranih devedesetih. On na njega gleda kao magično rešenje za grupu napornih čestih zdravstvenih problema – visok krvni pritisak, visok šećer, povećanu telesnu mast oko struka, abnormalan nivo holesterola, poznatiji kao metabolički sindrom. Prema nekim procenama više od trećine Amerikanaca ima metabolički sindrom, što povećava rizik srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa.

"U Americi, ovaj sindrom dostiže nivo epidemije, i mislim da bi ovo jedinjenje moglo da ima značajno mesto u lečenju ove populacije, kao i onih koji su u većem riziku da razviju dijabetes," kaže Stivens.

Na početku istraživanja ksantohumola, Stivens je dobijao novac od Enhajzer Buš pivske kompanije; rekao mi je su oni bili zainteresovani za zdravstveni potencijal hmelja (iako nisu razmišljali o rebrendiranju piva kao zdravog pića, uveravao me je). Danas, u igri su mnogo veći igrači. Nacionalni institut zdravlja skoro je ponudio istraživačkom timu iz Oregona grant od 2,64miliona dolara da posebno istraže mogućnosti vitamina D i ksantohumola i kako utiču na mikrobe creva.

Drugim rečima, uprkos "uništavanju", kako je nazvano na kućnim žurkama tokom srednje škole, nemačkoj modi, i pogledu kroz prozor Zedi Smit, izgleda da će biti nešto od domaćeg piva.

vice.com