<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vanredno stanje u kanadskoj pokrajini Alberta: Požar i dalje uništava grad

POŽAR

Vanredno stanje proglašeno je u kanadskoj provinciji Alberta nakon što je zbog požara u gradu Fort McMurray evakuisano 88.000 ljudi.

05. maj 2016, 12:00

Zvaničnici upozoravaju da vatra i dalje prijeti da uništi veći dio grada, te će naredna 24 sata biti od presudnog značaja. Požar je izbio u nedjelju u predgrađu Fort McMurraya zahvativši šumu i nisko rastinje.

Nakon toga uslijedila je najveća evakuacija u historiji Kanade, jer je evakuisan cijeli grad. Naftne kompanije koje rade u blizini bile su prisiljene da smanje proizvodnju, kako bi ublažili rizik od još veće katastrofe.

Do sada nema podataka o eventualnim žrtvama, ali zbog jakog vjetra požar prijeti da se proširi da cijeli grad.

Premijer Kanade Justin Trudeau poslao je vojne avione da pomognu u gašenju požara, a u međuvremenu je proglašeno vanredno stanje. Procijenjeno je da je vatra zahvatila 10.000 hektara teritorije.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom dijelu Kanade su treće po veličini u svijetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.