<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ugledni profesori predlažu: ‘Izbjeglice bi trebale platiti ulaz u svaku zemlju’

&#39;RJEŠENJE&#39; IZ ŠVICARSKE

Margit Osterloh je pojasnila da bi se “ulaznice” kupovale u zračnim lukama ili na posebnim punktovima u većim izbjegličkim centrima.

05. maj 2016, 12:00

 Milioni izbjeglica koji bježe iz svojih domova prisiljeni su krijumčarima plaćati velike iznose kako bi ih doveli do “obećane zemlje”. Švicarski profesori mišljenja su da bi taj novac trebali dati pri ulasku u zemlju u kojoj žele ostati.

Margit Osterloh i Bruno S. Frey, profesori sa Sveučilišta u  Zürichu, iznijeli su zanimljivu ideju kojom bi  se stalo na kraj ilegalnom useljavanju u evropske zemlje i bandama krijumčara koje zarađuju na sudbinama nesretnika koji su zbog rata prisiljeni bježati iz svojih domova.

Osterloh je pojasnila da bi se “ulaznice” kupovale u zračnim lukama ili na posebnim punktovima u većim izbjegličkim centrima.

Što je zemlja popularnija, cijena je viša

Koncept kojeg su predstavili omogućuje izbjeglicama da legalno uđu u željenu zemlju, ali da za to plate određen iznos. Onima koji dobiju azil, novac bi se vratio. Također, novac bi se vratio i u slučajevima kad se osoba u kratkom vremenu odluči isleti iz zemlje u koju je došla.

“Svaka osoba, koja potom dobije status azilanta ili izbjeglice iz ratnog područja, dobila bi novac natrag”, objasnila je Osterloh a prenosi njemački Focus.

Cilj – smanjiti opterećenje na porezne obveznike

Koliko bi ulaz u neku zemlju trebao koštati,  švicarski profesori za sada nisu precizirali, ali načelno bi cijena ovisila o tome koliko je neka zemlja kao odredište popularna za izbjeglice.

Novac koji bi se naplatio od izbjeglica, išao bi u državnu blagajnu, a njim bi se financirao socijalni sustav i integracijske mjere, a sve kako bi se smanjio opterećenje na porezne obveznike zemlje u koju izbjeglica useli.

Prevelik financijski teret čak i Njemačkoj

Nema sumnje da bi Njemačka imala najveću cijenu “ulaznice”, ali i da bi joj novac dobro došao. Naime, europska gospodarska sila u kratkom vremenu primila je toliki broj izbjeglica da je u pitanje dovedeno njihovo financiranje.

U 2016. i 2017. će im za smještaj, skrb i jezične tečajeve izbjeglica biti potrebno izdvojiti oko 50 milijardi eura. Zbog ogromnih izdataka za izbjeglice, prema nekim procjenama, njemački ministar financija će biti prisiljen podići nove kredite kako bi financirao proračun, piše net.hr