<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prvi put u istoriji Francuske: Tamnoputa kandidatkinja u predsjedničkoj utrci

Predsjednički izbori

U Francuskoj će naredne godine biti održani predsjednički izbori, a po prvi put u historiji ove zemlje u predsjedničkoj utrci naći će se tamnoputa kandidatkinja.

05. maj 2016, 12:00

 Radi se o Rami Yade, muslimanki porijeklom iz Senegala, koja je s porodicom 1987. godine doselila u Francusku. Tokom predsjedničkog mandata Nicolasa Sarkozyja, Yade je obnašala funkciju ministrice za ljudska prava i sport. U izjavi za radio RMC najavila je kampanju pod parolom "Hrabra Francuska".

Izjavila je također kako je dugo spremala svoju predizbornu kampanju, te naglasila kako na izborima nema malog i velikog kandidata. Yade smatra kako je cijepanje francuskog društva glavni problem današnje Francuske, za koji je potrebno pronaći rješenje. Prema njenim riječima, današnje društvo je u jednom radikaliziranom, rasističkom i diskriminacijskom stanju.

"Moramo ponovo izgraditi naciju", rekla je Yade, te dodala kako je već sada ima oko 50 hiljada pristalica. Prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj biće održana 23. aprila 2016. godine, a drugi krug 7. maja.