<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zadnji krug pljačke Bosne i Hercegovine

Politička analiza

BiH je država - prostor na kome je '90-ih godina započela velika prljava igra kojoj se još ni izdaleka ne nazire kraj.

05. maj 2016, 12:00

Ključno pitanje je: Šta je, uopšte, kraj? Za jednim stolom su „veliki igrači“ koje možemo nazvati „igrači dilova“, a za drugim stolom nalaze se „mali igrači“ koji imaju status „dilera“.

Status i privilegiju da nad sudbinom i prostorom BiH može praviti dilove ima međunarodna zajednica, odnosno „veliki igrači“. 

Posebno opasni po BiH su domaći igrači – političari, „dileri“ svega i svačega što može donijeti korist, posebno onu materijalnu. U skladu sa odlukama „velikih“ i njihovih dilova, „dileri“ su dobili nadležnosti za svoje djelovanje unutar zemlje, a na etničkom principu i konceptu djelovanja.

U samom početku, a to je bio početak rata, igra se vodila na prostoru međunarodne zajednice i njenih institucija, dok se završetkom rata igra prenosi na prostor - teritorij BiH.

Tada domaći igrači „dileri“ dolaze na poziciju i do punog izražaja. Sudbina zemlje dolazi u ruke „dilera“ koji je do danas sistematski pljačkaju i uništavaju.

Prvo što su učinili, proveli su pljačkašku privatizaciju najvrijednije državne imovine - firmi, zatim su sve banke predali u vlasništvo moćnih banaka svojih mentora iz EU. Poslovanje firmi u BiH u tom ambijentu bilo je na nivou „nemoguće misije“.

Dokaz da igra ima svoj kontinuitet potvrdila je Vlada FBiH koja je na sto ponudila privatizaciju Energoinvesta, Agrokomerca, Sarajevo-osiguranja, FDS-a i mostarskog Aluminija. Predzadnji krug igre može početi!

Bošnjačkim „dilerima“ pripao je plijen na prostoru pod kontrolom Armije BiH, hrvatskim „dilerima“ na prostoru tzv. HZ HB, a srpski predvođeni Dodikom u RS-u su sistematski, skoro do kraja doveli svoju igru.

Kako igra-pljačka traje veoma dugo, oko 25 godina, igrači su napredovali u svojim vještinama i sposobnostima pa su gazde političkih oligarhija napravili od BiH svoju berzu kojom su se odvojili od običnih „dilera“ i utoliko zaštitili od mogućnosti da izgube stečeno kao i da povećaju nove uloge.

Trenutno najveći ulog i poziciju na ovoj berzi ima predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, što i ne čudi imajući u vidu njegove reference.

Zadnji krug pljačke BiH bit će realiziran „berzanskom“ metodom, posebno imajući u vidu da se radi o prirodnim i drugim strateškim resursima enormne vrijednosti.

Utoliko će se za istim stolom naći i domaći i međunarodni igrači kako bi pljačka dobila „pozitivnu dimenziju“, ostavljajući tako dojam da je sve urađeno transparentno, po zakonu, u interesu naroda i građana i same BiH.