<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kanada: Osiguravajuće kuće požar će koštati 6 milijardi eura

POŽAR

Požar u gradu Fort McMurrayu u kanadskoj pokrajini Alberti mogao bi koštati osiguravatelje 9 milijardi kanadskih dolara (6 milijardi eura), što bi bi bila dosad najskuplja kanadska prirodna katastrofa, pokazalo je istraživanje Banke Montreala (BMO).

06. maj 2016, 12:00

Analitičar BMO-a za tržišta kapitala Tom Mac Kinnon izjavio je da ta brojka predstavlja najgori mogući scenarij na temelju usporedbi s požarom u Slave Lakeu u Alberti 2011. Osiguravatelji su za taj požar morali isplatiti 700 miliona kanadskih dolara, a požar u Fort McMurrayu je veći i nekretnine su vrijednije.

"Budući da je Fort McMurray gotovo deset puta veći od Slave Lakea, katastrofa iste jakosti koja je pogodila gotovo cijeli Fort McMurray mogla bi doći do 9 milijardi kanadskih dolara osiguranih industrijskih gubitaka", rekao je MacKinnon.

Međutim, kazao je da bi se "razumnija procjena" mogla kretati između 2,6 milijardi (1,77 milijardi eura) i 4,7 milijardi kanadskih dolara (3,2 milijarde eura), što je i dalje najveća brojka u kanadskoj historiji.