<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Erdogan - EU: Idite svojim putem

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je Evropskoj uniji da neće menjati svoje antiterorističke zakone zarad bezviznog režima koji nudi Brisel.

06. maj 2016, 12:00

"Vi idite svojim putem, a mi ćemo ići svojim", rekao je Erdogan.

Erdoganova poruka Uniji stiže samo dan nakon što je ostavku podneo turski premijer Ahmet Davutoglu, koji je pregovarao sa Evropskom unijom, ali i u danima u kojima se govori o tome da je bezvizni režim kontrausluga Evrope Turskoj, koja bi bila spremna da zaustavi talas izbeglica.

Evropa je zatražila od Turske da ispuni pet kriterijuma, kako bi njeni građani mogli da bez viza putuju kroz Evropu, a među njima je ključni izmena zakona i sužavanje zakonske definicije terorizma, u skladu sa propisima u Evropi.

Erdogan ne želi na to da pristane, jer je Turska, kako kaže, pod velikom pretnjom terorizma.

Turski predsednik je rekao i da treba što pre organizovati referendum o ustavnim reformama koja daju šira ovlašćenja šefu države.

"Neophodno je da hitno odlučimo o novom Ustavu s predsedničkim ovlašćenjima. U najkraćem roku je potrebno organizovati glasanje o tom pitanju", rekao je Erdogan.