<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Privrednici iz FBiH i RS-a saglasni: Izmjene Zakona o PDV-u trebaju nam sad!

Inicijativa

Institut za razvoj mladih KULT intenzivno zagovara izmjene Zakona o PDV-u.

09. maj 2016, 12:00

U toku je akcija potpisivanja pisma podrške procesu izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine, a pismo podrške do sada je potpisalo oko 30.000 privrednika okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, te udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi.

Pismo podrške prvenstveno je namijenjeno privrednicima, a među potpisnicima su predstavnici Privrednih i Obrtničkih komora iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara, TK, SBK, USK, PK. Podršku inicijativi pružili su i predstavnici Privrednih komora FBiH i RS, Udruženje poslodavaca FBiH, Udruženje Kupujmo i koristimo domaće, te Udruženje za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa.

Izmjene Zakona o PDV-u neophodne su i prema izjavama Mire Džakule, direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je o ovoj problematici govorio na nedavno održanom „Ekonomskom forumu Jahorina 2016.“.

Kako je istakao, PDV u BiH temeljen je na šestoj direktivi Vijeća Europe koja je  stavljena van snage, a 112 direktiva je ključna za taj porez u EU, pa će tako naša zemlja, stoga što ide ka EU, morati kompletno promijeniti Zakon o porezu na dodanu vrijednost.

Institut za razvoj mladih KULT zalaže se za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost prema kojim bi poreski obveznici, oni koji ostvaruju godišnji promet do milion maraka, PDV plaćali nakon što naplate svoja potraživanja, a ne do 10. u mjesecu, kako to trenutni zakon nalaže. Izmjene bi se odnosile i na rješavanje pitanja prava na odbitak ulaznog PDV-a.

Prema trenutnim zakonskim propisima, poslodavci su dužni izmiriti porezne obaveze, iako nisu naplatili svoja potraživanja. To u konačnici čini brojne poslovne subjekte nelikvidnim, te često dovodi do prestanka poslovanja.