<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: Stranci stoje iza protesta opozicije u RS

sastanak

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da ima informacije da iza protesta, koji su za 14.maj u Banjoj Luci najavili predstavnici opozicije u RS-u, „stoje stranci“.

09. maj 2016, 12:00

 - Nedavno je grupa Britanaca učestvovala u radu njihovog stranačkog organa. Sigurno danas mogu da potvrdim da su prihvatili i ponudu Bakira Izetbegovića da se pomogne tom mitingu, a narod će moći da vidi kako će se to manifestovati. Informacije kojima sada raspolažem su i da je čak nekoliko ljudi iz Turske ponudilo pomoć Savezu za promjene za organizaciju protesta - ustvrdio je Dodik.

Traži i osudu "nedoličnih“ izjava premijera Turske u ostavci Ahmeta Davutoglua na otvaranju Ferhadije, 7. maja u Banjoj Luci. Dodik je ponovio da on nije govorio na tom skupu, jer, iako je tražio, nije bila istaknuta zastava RS-a, te kao političar nije želio da "doprinese skrnavljenu tog skupa“.

- Drugi su to učinili na način kako su učinili i zato sam danas uputio pismo srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću da traži od turskih vlasti da se ograde od onoga što je Davutoglu rekao. To su bile osvajačke riječi, promocija ekspanzivnog neosmanizma. Ne možemo da prihvatimo takve stvari - ustvrdio je entitetski predsjednik.

U momentu kada je, kaže, Davutoglu izgovorio takve riječi, dolazi informacija da s „turske strane stiže pomoć za organizovanje protesta Saveza za promjene u RS-u“.

Predstavnici opozicije nisu se odazvali danas na sastanak koji je zakazao Dodik o najavljenim protestima 14. maja u Banjoj Luci. Ponovio je optužbe da je opozicija, kao dio vlasti na nivou BiH, kočila dodjelu određenih sredstava za RS te da svojom politikom jačaju državu, na uštrb RS-a.

- RS ne može da učestvuje u konceptu slaba RS, jaka BiH - naveo je Dodik navodeći da će to okupiti ljude na miting koji organizuju vladajuće stranke, 14. maja.

Rekao je i da je besmisleno sazivati sastanke, jer opozicionari u RS-u ne žele dijalog, a kritikovao je i slogan protesta opozicije „Oslobodimo RS“.

- RS nije okupirana - rekao je Dodik optuživši opoziciju u RS-u da želi stvari riješati na ulici, što nije mjesto gdje gdje treba da se preuzima vlast.

- To se neće desiti - naveo je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Tvrdi da miting i protest u isto vrijeme nisu skupovi visokog rizika te da nema potrebe da se neko boji za sigurnost, jer "ugrožavanje javnog reda i mira neće dozvoliti policija".

Razgovorima kod Dodika prisusvovali su predsjednici vladajuće većine, SNSD-a, DNS-a Marko Pavić, socijalista Petar Đokić, SRS Dragan Đuređević te Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, a nisu se odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a, NDP-a, SRS RS-a i Napredne Srpske.