<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: U opoziciji su luzeri, pozivam sve na proteste

Izjava

Protesti će biti održani, a Dodik garantuje da će sve proteći u najboljem redu što se tiče SNSD-a i koalicionih partnera.

11. maj 2016, 12:00

Poslovni centar Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu danas je prvi put otvorio svoja vrata novinarima gdje im se obratio predsjednik RS Milorad Dodik.

Nakon razgovora sa izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Thomasom Mayr-Hartingom i generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom, Dodik je novinarima kratko govorio o pristupanju BiH u EU.

RS je i dalje zainteresovana za pristupanje, ali kao i obično problemi su u tri pitanja: adaptacija SSP-a, mehanizam koordinacije i Sejdić i Finci.

"Mehanizam koordinacije, koji je donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, je neprihvatljivo za Republiku Srpsku i urađeno je nama iza leđa, ali smo zainteresovani da to poboljšamo i razgovaraćemo sa ostalim strukturama u BiH da to pitanje riješimo", izjavio je Dodik.

"Adaptacija SSP-a ovakva kakvu nudi EU šteti privredi u RS i proizvođačima prehrambenih proizvoda koji treba da se plasiraju. Mi ovako nešto možemo prihvatiti ako se osigura određena naknada za naše proizvođače", kazao je Dodik.

Međutim, ključno pitanje je bilo vezano za proteste u subotu.

Protesti će biti održani, a Dodik garantuje da će sve proteći u najboljem redu što se tiče SNSD-a i koalicionih partnera.

Predsjednik SNSD-a poziva građane koji vole RS da dođu i pokažu ljubav.

Na pitanje novinara vezano za izjavu lidera SDS-a Mladena Bosića koji je rekao da neko treći dolazi iz Srbije da pravi nerede, Milorad Dodik je rekao kako on tvrdi da je čuo premijera Srbije Aleksandra Vučića, ali da nema informacija ko bi pravio nerede, te je dodao kako možda Bosić zna.

"Opozicionari su izdajnici i luzeri, a to su pokazali posljednji izbori i njihova tvrdnja da je ovo posljednja šansa. Ta posljednja šansa je ustvari da se pokažu da nisu izdajnici", komentarisao je Dodik te pozvao opoziciju da zajedno podrže RS.

Na pitanje reportera da li ostaje pri tvrdnjama da su organizatori opozicionih protesta stranci, Milorad Dodik je rekao da stoji pri tim tvrdnjama i da se radi o određenim stranim faktorima i pojedincima iz Turske, a sve je dogovoreno na jednom od sastanaka na Palama koji su njemu potvrdili ljudi iz opozicije, ali neće da otkriva ko.

Na konstataciju reportera N1 kako nije spomenuo i Amerikance, Dodik je rekao kako ima informacije da "oni nisu još uvijek upetljali svoje prste u to".

Također, predsjednik RS upitao je novinare da li im se sviđa novo zdanje, te je konstatovao kako on smatra da je baš lijepo.

N1