<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: U subotu niko neće destabilizovati RS

SNSD

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da „niko neće destabilizovati RS“ te da će subota, 14.maj, za kada je zakazan miting vlasti i protest opozicije, biti miran dan u Banjoj Luci, kao i svaki drugi.

12. maj 2016, 12:00

 - RS ima kapacitet da očuva mir i to će i biti urađeno - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Oštro je kritikovao izjavu lidera SDS-a Mladena Bosića da bi "iz Srbije mogli doći ekstremisti na proteste u Banju Luku“, čime, kako je naveo, daje legitimitet tvrdnjama iz Sarajeva "da samo iz Srbije dolaze ekstremističke grupe i prijetnje“.

Dodik je kazao da Bosić ovu priču mora da „demantuje, jer u Srbiji nema ekstremista, osim OVK-a na prostoru Kosovu“.

Entitetski predsjednik je pozvao Banjalučane da dođu na miting vlasti, a kritikovao je slogan opozicije "Oslobodimo Srpsku“, navodeći da je RS slobodna, demokratska republika.

- Od čega RS treba osloboditi? Ako treba da je oslobodimo, onda treba od BiH, a od koga iz RS - upitao je Dodik i dodao da se na nivou BiH donosi najmanje polovina ekonomskih mjera, a Savez za promjene ništa na tom planu nije uradio za dvije godine vlasti na državnom nivou.

Ponovio je tvrdnje da se „Bošnjaci uključeni u malverzacije s popisom stanovništva“, čiji će, naveo je, zvanični rezultati pokazati da „pada sva njihova priča o etničkom čišćenju, jer će se vidjeti da u Sarajevu nema 150.000 Srba i u mnogim drugim mjestima u FBiH...“.

Smatra da treba primjeniti zakon i objaviti rezultate popisa.

Dodik je također ponovio tvrdnje da RS nema povjerenje u Ustavni sud BiH, jer su u toj pravosudnoj instituciji i trojica stranaca, a odluke se mogu donositi i preglasavanjem druga dva naroda zbog čega se, kaže, mora riješiti to pitanje.