<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Opozicija: MUPRS zabranio protestnu šetnju nakon protesta u Banjaluci

BANJALUKA

Predstavnici Saveza za promjene saopštili su danas da su im iz policije RS zatražili da promjene trasu kretanja nakon protesta najavljenih za subotu 14.maja u banjalučkom parku.

12. maj 2016, 12:00

Nakon sastanka u MUPRS-a, predsjednik NDP-a Dragan Čavić je u izjavi novinarima naveo da će protesta opozicije biti u subotu u Parku „Mladen Stojanović“, a da će potom promijeniti trasu kretanja.

Planirali su da, nakon okupljanja i obraćanja u parku krenu pored zgrade Vlade prema Trgu Krajine, gdje će u isto vrijeme biti miting vlasti u RS-u, koji su također najavili kretanje prema Vladi RS-a, tako da bi se učesnici dva skupa morali „susresti“.

Rekao je da su im u policiji RS rekli „da oni imaju problem, jer je opozicija zakazala protest, a vlast nakon toga miting“.

Ustavno pravo građana je, kaže, da izraze svoj stav na protestima, ali MUPRS-a smatra da trasa koju su najavili može biti problematična, jer je i vlast najavila kretanje istim putem, samo iz suprotnog smjera.

-Osigurali smo video i audio snimanje skupa s više kamera, kako bi mogli da lociraju sve one koji bi bili ubačeni na naš skup ili zloupotrebe okupljanje na mirnim demonstracijama zbog stanja u društvu, što je izazvala vlast u RS-u, ustvrdio je Čavić uvjeren da će skup opozciije proteći mirno.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je „politički hir Milorada Dodika najava kontraprotesta, ali da opozicija neće da bude taoc njegove politike“.

-Ako opozicija želi jedna dan u godini da iskaže svoje nezadovoljstvo, da li je moguće da je politička moć jednog čovjeka tolika da policija sagne glavu na pitanje da li ste imali bezbjednosnu procjenu o tome šta znači organizacija kontraprotesta, rekao je Borenović.

Opozicionari su, kažu, učinili sve da okupljanje koje oni u subotu organizuju u Banjoj Luci protekne mirno, a ako se nekome nešto desi, za to će, tvrdi, biti odgovoran „isključivo Milorad Dodik, jer je sve zakomplikovao svojom suludom politikom i stavranjem bespotrebnih tenzija“.

Ne zna, tvrdi, šta je smisao kontraprotesta, dok za okupljanje opozcije navodi da će biti „praznik demokratije uz veliku podršku građana, jer ih ne mogu zaplašiti“.