<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Aleksandar Trifunović: Kamo dalje, rođače

Kolumna

Milorada Dodika je ulica dovela prvi put na vlast. Enitetski udar izazvan odlukom Biljane Plavšić da raspusti Skupštinu izbacili su ga u političku orbitu. Podjela i netrpeljivost u RS u to vrijeme je bila gotovo fizička. Granica je bila negdje kod Prnjavora, gdje su se susretali tadašnji interesi i izborni rezultati Banjaluke i Pala.

13. maj 2016, 12:00

Tih godina iz Hotela Bosna istjerani su Šešelj, Vučić i Toma Nikolić zato što su došli da podrže SDS i tadašnjeg Predsjednika RS Nikolu Poplašena koga Dodik nije volio jer je mnogo voleo da i dalje ostane Premijer. Do Bijeljine ih je, Tomu, Voju i Acu, ispratila policija pod kontrolom Premijera Milorada Dodika uz asistenciju SFOR, ili IFOR, ko će ga sad znati.

Do prije par godina Milorad nije imao lijepe riječi za taj radikalski trojac.

Nisu jedini koje sad s radošću priziva pod svoj neprestano razapeti predizborni šator, tačnije dragstor osvjetljen jakim reflektorima RTRS-a.

Kad je prije 15 godina bilo jasno da neće ostati Premijer i da je izgubio vlast, Dodik je javno izjavio da je narod glup. Tako narod od tada i tretira. Pošteno.

Danas iz daljine, jer s Milom se nikad ne zna, preko katodnih cijevi RTS-a Vučić daje podršku Dodiku i upozorava na moguće nemire u Banjaluci. Eto ti ga sad. Dodik istina ne voli nemir, već 10 godina u potpunom miru, bez ikakvog ometanja radi šta hoće od Republike Srpske, rezultat je takav, kakav je, ko ga ne vidi džaba mu je a i odveć kasno govoriti. Kome se ne sviđa taj rezultat, unaprijed je izdajnik. Na listi izdajnika su već dugo oni koji su govorili kakav će biti rezultat ovakve vlasti, a on je više nego katastrofalan. Politički, položaj Dodika toliko je loš da se uplašio i ovakve opozicije, s kojom već danima plaši i prepada odveć preplašene građane. Broj izdajnika je doduše već izgubio svaki smisao jer sada je lista od nekoliko imena proširena na svakog onog ko ne voli ovu vlast po riječima vodećih ljudi SNSD-a.

A to je već ozbiljan bezobrazluk.

Samo zbog tih riječi protesti se trebaju desiti.

Onog trenutka kada se odlučio na kontramiting isti dan kad je opozicija zakazala protest, na sebe je preuzeo odgovornost za sve nepredviđene događaje. Kontramiting je glup potez, i ni u strahu velike oči ga ne mogu opravdati. No kao i uvijek, Milorad se najteže nosi sa svojim potezima i odlukama.

Kontramiting nije prvi te vrste, onomad su se, izborne 2000. godine, istog dana i istovremeno održavali poslednji predizborni mitinzi dvije velike i žestoko posvađane koalicije, prošli su bez incidenata. Kao i obično i jednima i drugima je najveća podrška došla autobusima, i tada se uveliko pričalo o incidentima. Nije ih bilo.

Tako će proći i ovi protesti. Ne zbog toga što Vučić poziva na mir, već zbog činjenice da je jedino što je sigurno i za vlast i za opoziciju u RS disciplinovano članstvo, moraju doći gdje im se kaže, ali i raditi ono što im se kaže. A Srbi su miran narod, istorijski je dokazano da se ma koliko se kurče po kafanama i fejsubuku teško pokreću protiv svojih eksploatatora.

Zato će nakon subote sve ostati isto, jer da ostane isto u ovom trenutku odgovara svima.

A to je već za građane, one koji još nisu otišli, mnogo veći problem od samih protesta.