<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Marko Dukić: Dok postoji i djelić prostora koji pruža mogućnost za rad, mi ćemo biti aktivni

BUKA INTERVJU

O predstavi koja je oduševila male i velike Banjalučane: Bole je jedan radoznali i energični dječak koji uslijed neobičnih dešavanja iz prošlosti kreće u potragu za ocem. Na tom putu Bole se susreće sa svakakvim bićima, od diva u pustinji i čuvara plavog kamena, do raznih spodoba koje žele da ga spriječe u ispunjenju cilja

16. maj 2016, 12:00

Marko Dukiće, svestrani je umjetnik iz Banjaluke, član nekonvencionalnog teatra Nevid i autor predstave za djecu, mlade i odrasle "Pustolovine Boleta komete" koja je već osvojila srce publike. Sa Markom smo za BUKU razgovarali o ovoj predstavi, kako je realizovana i planovima za naredni period.

Marko, mladi, ali o oni stariju Banjalučani mogli su uživati u tvojoj predstavi "Pustolovine Boleta komete", za koju potpisuješ skoro sve, od teksta, režije, do dizajna plakata. Ko je Bole i koje su njegove pustolovine?

Bole je jedan radoznali i energični dječak koji uslijed neobičnih dešavanja iz prošlosti kreće u potragu za ocem. Na tom putu Bole se susreće sa svakakvim bićima, od diva u pustinji i čuvara plavog kamena, do raznih spodoba koje žele da ga spriječe u ispunjenju cilja. Silazak na dno okeana, putovanje duboko u zemlju i na daleke planete su puste želje iz mog ranog djetinjstva, koje su se na neki  način ostvarile preko Boleta Komete i njegovih pustolovina. Pisanjem teksta sam iznova proživio maštovite djetinjarije i donekle prenio sve sto mi se vrzmalo u glavi.  


Marko Dukić, foto: Aleksandar Čavić

Sada je već prošlo nekoliko izvođenja nakon premijere, jesi li ti zadovoljan realizovanim radom, da li bi nešto mijenjao?

Iskreno, zadovoljan sam. Tekst je bio osnova svega u radu, uz neznatna mijenjanja tokom rada pa sam duže vrijeme imao misao kako da odradim kompletan projekat. Naravno da postoje uvijek detalji  koje bih volio unaprijediti ili bih možda, sada, u kreativnom procesu drugačije pristupio nekim dijelovima, no sve u svemu zadovoljan sam.

Da li je bilo teško držati sam sve konce u rukama. Da li si prlikom realizacije predstave nailazio na određene poteškoće i kako si ih savladavao?

Da budem iskren, nije bilo lako. Svaki segment predstave zahtijevao je potpunu posvećenost i dosta vremena. Godinu i po sam radio na projektu: od početka pisanja teksta do premijere. Nakon pisanja slijedilo je ilustrovanje svih scena i likova iz predstave, zatim snimanje muzike na mobilnom, pa zatim studijsko snimanje za predstavu. Animacija je rađena više mjeseci takođe u zavisnosti od ilustrovanih scena. Na samom kraju je došao rad sa Smiljanom i projekcijom animacije na sceni u Jazavcu, uz potrebne promjene u svakom, već navedenom, segmentu. Pri tome, snimanje offova naratora i likova uključenih u predstavu te mojih muzičkih dionica ne bi bilo moguće bez Alberta Savića, koji je radio dizajn zvuka. Sa njim sam mjesecima snimao sve potrebno za predstavu uz niz izmjena koje su se dešavale u toku procesa. Takođe, još jedan član ekipe je mnogo radio na predstavi. Nina Popović, akademska slikarka, radila je kostim i rekvizite i nekako bila uz mene od samog početka procesa kao velika podrška. Smišljali smo kostim Boleta i onda je ona to sve realizovala i napravila rekvizite čije nevjerovatne detalje, nažalost, djeca ne mogu vidjeti iz publike. Ukratko, jedan dugotrajan proces koji je na kraju doživio svoje finale u martu.


Bole je u stvari djevojka, naime Boleta igra Smiljana Mariković. Kako si izabrao glumicu za svoju predstavu?

Gledao sam je u par predstava i učinila mi se idealna za Boleta. Ona je veoma talentovana glumica i prepuna mladalačke energije koja je bila potrebna za ovog lika. Od prve probe mi je bilo jasno da nisam pogriješio. U toku rada je donosila niz odličnih rješenja tako da je sve glatko teklo. Nakon brojnih stresnih situacija kojima sam se susretao u samostalnom radu, sa njom je na kraju sve teklo nekako bezbrižno i krajnje zanimljivo. Mislim da smo oboje uživali u zajedničkom radu.

Sa predstavom planiraš da ideš na pozorišne festivale, možeš li nam reći nešto više o tim planovima?

Svakako da planiram. Mi iz Nevida kao i ekipa iz Jazavca nastojimo da projekat predstavimo širem auditorijumu, ne samo u regionu. Nažalost, premijera se desila nakon krajnjeg roka za prijavu na većinu festivala u Evropi u ovoj godini, no to samo znači da od slijedeće sezone Bole Kometa kreće punom parom na zasluženo putovanje.

Već dugo si član Nevid teatra u Banjaluci, koliko je teško u našim okolnostima baviti se pozorištem, naročito kada je riječ o nekonvencionalnom teatru?

Dejan Andrić i ja dijelimo dječački entuzijazam prema radu Nevid teatra. Svake godine radimo novi autorski projekat ili dva, pri tome u svakom procesu se borimo za prostor u kojem bismo mogli stvarati i izvoditi. Zahvaljujući koprodukciji Nevid Teatra i Gradskog pozorišta Jazavac bilo je moguće izvođenje Pustolovina Boleta Komete i uopšte rad na sceni. Sreća, pa su u Jazavcu divni ljudi sa kojima je saradnja uvijek zadovoljstvo. Do ovog projekta smo radili samo  zahvaljajući KUD-u Čajavec i Plesnom studiju City Jazz i njihovim prostorima, nekada i Domu Omladine. Veliki dio proba radili smo u mom stanu što svakako nije pravi prostor za rad teatra. Iako nastojimo igrati u najrazličitijim prostorima, otvorenim dijelovima grada, za ozbiljniji rad moramo se okretati samo i isključivo saradnji sa pozorištima u Banjaluci sa nadom da ćemo u nekoj blizoj budućnosti doći u situaciju da konačno dobijemo svoj prostor. Dok postoji i djelić prostora koji pruža mogućnost za rad, mi ćemo biti aktivni.


Foto: Aleksandar Čavić/Jazavac


Šta se dešava sa Nevid teatrom, ranije ste imali dosta predstava i igranja, a u posljednjih godinu dana i malo više kao da je vaš teatar utihnuo. Da li se možda „kuha“ ideja za neku novu predstavu? Šta bi sljedeće volio da uradiš?

U proteklom periodu smo bili fokusirani više na Pustolovine  Boleta Komete, a periodično su se dešavale i večeri poezije u kafe baru Žiža. U slijedećem periodu bismo trebali raditi dva projekta. S obzirom da uvijek radimo autorske projekte često početna ideja ne bude i završna, jer u procesu dođe do raznih kreativnih promjena. Što se tiče jednog projekta u narednih deset mjeseci  realizovaćemo, u mnogobrojnim opštinama Republike Srpske, obrazovni program koji obuhvata stvaralačke radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta, predavanje na temu „Uticaj interaktivne predstave u razvoju kreativnog mišljenja kod djece još u najranijem djetinjstvu“ i izvođenje autorske interaktivne predstave za djecu „Čudesni kontinenti“. Drugi projekat je još u razvoju, pa za sada, ne bih pričao o njemu.


Predstavu "Pustolovine Boleta komete" možete pogledati 26. maja u 18.06 časova u Gradskom pozorištu Jazavac.


Razgovarala Maja Isović Dobrijević