<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gdje je RS nakon protesta: Dobili smo jedno veliko NIŠTA

Analitičari

Napokon je i to gotovo. Završeni su i miniting vladajuće koalicije i protest opozicije. Sve se sleglo, odstajalo dva dana i šta smo dobili? Koji je konačan rezultat onolike galame, buke i podizanja tenzija? Pa, kako to kod nas uvijek i bude, rezultata nema. Opet smo dobili jedno veliko NIŠTA.

17. maj 2016, 12:00

Osim što je Banjaluka za trenutak postala centar zbivanja u regionu, subotnji izlazak naroda na ulice nije donio ništa novo i neočekivano. I ova okupljanja su se završila bez ikakve promjene u RS i konkretnih poruka i planova za budućnost. Političari su dobili svojih pet minuta, pokazali ko je koliko jak i veliki, a narod je samo još jednom izigran. 

Ali dobro, za nadati se da je podbacio samo kratkoročni efekat, a da opozicija ima još kojeg keca u rukavu i da će ih uskoro iskoristiti. Bolju situaciju od ove neće imati u skorije vrijeme.

Jedina svijetla tačka minulih protesta je to što je opozicija napokon pokazala da je živa, da ima koliko-toliko snage da se vrati u političku borbu sa goropadnim Miloradom Dodikom i njegovom mašinerijom. Ipak, zaustavljanje na jednom protestu, sa zahtjevima na koje se vlast uopšte ne osvrće, nije dovoljno. U stvari, to mora mnogo bolje, jer se ovako samo još više zatalasalo već uzburkano političko more u RS, ali bez usmjerenja u dobrom pravcu.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da će nakon 14. maja i svega što se tada odigralo u Banjaluci, teško doći do promjene koju bi mogli osjetiti građani. Ipak, ona navodi da su se u subotu razbili mnogi spinovi napravljeni od strane vlasti i pokazala odlučnost opozicije da napokon izađe iz mraka u kome je bila već duže vrijeme.

„Prije 14. maja kružile su priče o sukobima, o počinjanju novog rata u Banjaluci. Narod se izvrgavao strahu, ali sve je to demantovano i, što je još važnije, unatoč tim najavama, dosta je na ulicama bilo onih koji su izašli da pokažu svoje nezadovoljstvo načinom na koji se vodi Republika Srpska. Ipak, ja ne očekujem da će se realizovati bilo koji od zahtjeva opozicije, ali bitno je da je poslata jasna poruka usljed čega će vladajući morati da se zapitaju i zamisle kad budu donosili neke buduće odluke“, navodi Topićeva.

Ona dodaje da su događaji od subote natjerali mnoge da skinu svoje maske, što je takođe jedan pozitivan pomak.

„Politički vrh Srbije je jasno podržao vladajuću strukturu u RS i tako razbio taj mit o tome kako se vlast u Srbiji ne želi miješati u odnose u RS. Na ovaj način su se osvijestili i predstavnici Saveza za promjene, koji su napokon uvidjeli da Dodik ima podršku Aleksandra Vučića i da treba da prestanu da se zavaravaju da je ona jednaka i za njih. Sa druge strane, prvi put se u RS dešava da jedan politički lider (Mladen Bosić) jasno kaže patrijarhu gdje mu je mjesto i da ne prelazi u politiku. To je jedna velika novina“, smatra Topić i dodaje da bi ovi protesti mogli biti jak vjetar u leđa opozicije, koji bi se samo trebao iskoristiti.

I politička analitičarka Ivana Marić smatra da su protesti u Banjaluci pokazali da Dodik nije baš toliko najjača snaga u RS i da je bilo vrijeme da i opozicija pokaže da ima svoje adute. 

„Šteta je samo što niko nije izašao sa konkretnim zahtjevima koji bi mogli da dobiju svoj epilog. Ovako, ono što je opozicija zahtjevala će ostati samo mrtvo slovo na papiru. Čak se može očekivati da će Dodik preduzeti još oštrije mjere zaoštravanja odnosa i napada na neistomišljenike. Ono što je najveći problem jeste činjenica da ovi protesti neće imati nikakvog uticaja na vlast  i da će se sve svesti samo na takmičenje malih dječaka i pokazivanje mišića“, rekla je Marićeva.

Ona se osvrnula i na poruke koje su se poslale sa mitinga vlasti i protesta opozicije, među kojima su, kako kaže, dominirale one nacionalne.

„Opet smo bili svjedoci jake nacionalne retorike, što je izgleda kod nas u BiH neizbježno. Dodik je taj koji je najveći dio sadašnjeg političkog uspjeha izgradio na nacionalnoj retorici. Sad to opet koristi i opozicija, koja, čini mi se, ne polaže puno tome začaja, koliko je to bila priča za narod i igranje na emocije. Kao da su i oni uvidjeli šta narod traži i hoće, pa su im to samo servirali“, rekla je Marićeva za BUKU.

I politički analitičar Srećko Latal je primijetio da nije bilo neke velike i suštinske razlike na ova dva mitinga, te da se sve svelo na jake izlive nacionalizma i patriotizma.

„I jedan i drugi miting su se u nekom trenutku pretvorili u pokušaj iskazivanja ljubavi i patriotizma prema Republici Srpskoj, ali bez pomišljanja na preuzimanje odgovornosti i davanja konkretnog plana šta ubuduće“.

Tanja Topić navodi da su oba mitinga imala puno folklora  sa nacionalnim nabojem.

„Vidljivo je da su i jedni i drugi imali govore za podgrijavanje nacionalnih strasti. To je igra u kojoj je Dodik dobar igrač i gdje vlast ima, takoreći, primat nad tom vrstom politike, i to opozicija teško da može da povrati. Ovako se opozocioni skup u nekoliko navrata činio kao pokušaj prikazivanja samih opozicionih političara da nisu izdajnici i da su i oni jednako Srbi kao i Dodik.“

Da je teško očekivati bilo kakve političke implikacije, odnosno nekakve bitnije promjene u RS, smatra Srećko Latal. On za naš portal navodi da su skupovi u Banjaluci ukazali na nekoliko elemenata koji su ključni.

„Vladajući blok je uspio da neutralizuje pokušaj opozicije da kroz socijalne proteste pokaže podršku koju smatraju da imaju među narodom. Sa druge strane, SNSD  i njegovi partneri nisu uspjeli da pokažu nadmoć koju su željeli, jer se, unatoč mnogim pritiscima, i na protestima Saveza za promjene pojavio veliki broj ljudi. Ipak, ono što je najvažnije reći jeste da se u subotu vidjela duboka podijeljenost u RS, ne samo politička, već i medijska i svaka druga“, rekao je Latal.

Prema njegovom mišljenju, ne postoji neka velika mogućnost da je opozicija pretjerano uticala na stavove vlasti, ili da ima mehanizam i plan kako bi to činila ubuduće, da se ispoštuju nihovi zahtjevi, koji su dosta nekonkretni. 

„Tresla se gora, rodio se miš. Tako bi se mogli opisati protesti u subotu. Ovi događaji su nam još jednom samo potvrdili sve veću degradaciju političke scene, ne samo u RS, već i u BiH. Na sceni je veliko otuđivanje građana i, da budemo realni, cilj i jednih i drugih u subotu je bilo pokazivanje snage i želja da se pridobije podrška građana za ostanak i preuzimanje vlasti, a ne život svih ljudi u RS“, kategoričan je Latal.

 Sa ovim riječima se slaže i politički analitičar Radomir Nešković, koji objašnjava da je najveće poruka mitingovanja u subotu podijeljenost, koja će iz dana u dan biti sve veća.

„To su dvije različite političke koncepcije sa, manje-više, jednakom podrškom, što stvara svakodnevnu netrpeljivost, a takvo stanje neće riješiti ni ovi protesti, niti naredni izbori. Moraće još da prođe godina da bi se opet iskristalisala veća podrška jednoj opciji. Do tada, bićemo u stalnom stanju podignutih tezija, kao što smo to gledali ovih dana“, ispričao nam je Nešković za BUKU.