<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SZP ide do kraja: Na Dodiku je da odluči – izbori ili protesti do konačnog pada režima

Šta dalje

Nakon subotnjeg protesta, koji su organizovale stranke opozcije, iz Saveza za promjene poručuju da je ovo bio tek početak njihove borbe za rušenje vlasti u Republici Srpskoj.

18. maj 2016, 12:00

Predstavnici opozicionih partija u RS sa kojima smo razgovarali najavljuju još veći pritisak na vladajuću garnituru, a sve u cilju svrgavanja Milorada Dodika i njegovih partnera sa vlasti. Kako kažu, protest u subotu je bio samo upozorenje i najava budućih dešavanja koja će promjeniti političku sliku RS.

Prema njihovim riječima, zahtjevi koje su ispostavili u subotu, među kojima je najvažniji onaj za organizovanje prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora zajedno sa predstojećim lokalnim izborima u oktobru, će morati da budu ispunjeni.

Predsjednik Napredne Srpske (NS) Adam Šukalo je rekao za BUKU da je sve u rukama Milorada Dodika i da je on taj koji odlučuje hoće li biti novih protesta. Kako nam je ispričao Šukalo, Savez za promejene je krenuo u konačan obračun sa vladajućom strukturom, koja će pasti na ovaj ili onaj način.

“Vlast mora pasti I to će se udkoro I dogoditi. Mi smo ispostavili naše zahtjeve I čekamo reakciju vladajućih. Čak smo prihvatili i inicijativu Dodika da izađemo iz institucija na državnom nivou, zbog čega je sad sve u njegovim rukama. On će odlučiti hoće li raspustiti parlament i hoćemo li na nove opšte izbore zajedno sa lokalnim. Ako to ne prihvati nama je potpuno jasno šta treba da radimo. Slijede novi protesti, mnogo inteniivniji koji će sigurno dovesti do promjene. Mnogo jače ćemo ući u sve parlamentarne I druge demokratske vidove borbe protiv režima. Mi nećemo više čekati i više nema odustajanja”, poručio je Šukalo.

On navodi da su subotnji protesti u potpunosti ispunili svoju svrhu i da su poruke poslate sa ovog skupa jasne u kom pravcu treba da se djeluje. 

“To je svrgavanje ove pljačkaške garnioture sa vlasti. To je zaustavljanje privatizacije institucija i tokova novca. Zato mogu da kažem da su protesti bili jako uspješni I dobra najava za sve što će uslijediti ukoliko režim ne prihvati naše zahtjeve”, rekao je Šukalo.

Inače, pored prijevremenih izbora, opozicija zahtjeva formiranje “prelazne vlade nacionalnog spasa”, koja će pripremiti i sprovesti fer izbore. Zatim, da se obezbijedi isplata boračkog dodatka, invalidnina, dječijeg dodatka, porodiljske naknade i podsticaja poljoprivrednicima.Četvrti zahtjev je stavljanje van snage odluke o poskupljenju električne energije i zaustavljanje rasprodaje prirodnih bogatstava. Oni traže I rasvjetljavanje političkih ubistava i korupcionaških afera, te uvođenje prinudne uprave u Radio-televiziju Republike Srpske da bi se javni servis učinio nepristrasnim i objektivnim.

Koliko će vlast od ovoga ispuniti i da li će uopšte uzeti u razmatranje ove zahtjeve ostaje da se vidi u narednom period. Do tada iz opozicije poručuju da neće sjediti skrštenih ruku.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović za naš portal je rekao da zahtjevi poje su iznijeli idu u pravcu interesa građana i da zbog toga ne žele da gube ni jedan dragocijen trenutak.

“Zbo naših građana tražimo hitno ijašnjavanje vlasti o ovim zahtjevima. U narednom mjesecu ćemo pregovarati o njihovom ispunjenju, a ako slučajno se u vlasti odluče da ih ignorišu slijede novi, još masovniji i odlučniji protesti. Smataram da vlast mora razmotriti ove zahtjeve i donijeti odluku o njihovom sprovođenju jer eventualno odbijanje može imati još veće posljedice koje će morati preuzeti na sebe. Sigurno je da će se opet desiti protesti i da ovaj put idemo do kraja”, kazao je Borenović za BUKU.

Prvi test koji će pokazati da li je vlast ozbiljno shvatila proteste opozicije i njihove zahtjeve je sjednica narodne skupštine RS na kojoj će se raspravljati o izmjenama i dopunama zakona o RTRS-u. Kako nam je rekao potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Zdravko Krsmanović akcenat će biti stavljen na uvođenje privremene uprave, a kako krajnji rezučtat će se tražiti objektivan rad javnog servisa u RS.

„Prva jača aktivnost je u NSRS i na ovoj tački dnevnog reda će se pokazati spremnost vlasti da ispune uslove. Mi ćemo poslije toga oerganizovati i proteste ispred sjedišta Regulatorne komisije za energetiku RS odakle nećemo otići dok se ne ukine odluka o poskupljenju struje. Mi nikome ne prijetimo, ali vlast mora da se uozbilji i krene u ispunjavanje naših zahtjeva ili se neće dobro provesti. Ovo je nešto od čega mi nećemo i nemožemo odustati. Milorad Dodik se već odavno ponaša kao diktator, pa neka raspiše izbore i provjeri ima li za to podršku kako tvrdi, a mi prihvatamo izbore i na nivou BiH. U suprotnom imaće sve masovnije i masovnije proteste“, kazao je Krsmanović.

Sa druge strane, malo ko iz vlasti se obazire na zahtjeve Saveza za promjene, a predsjednica Vlade RS Željaka Cvijanović izjavila je da ukoliko opozicija u nastavi s protestima, i vladajuće stranke će na svaki taj protest organizovati miting podrške RS.

„Ukoliko je opozicija naumila iscrpljivati narod protestima, onda ćemo i mi svaki put organizovati naš miting 'Podrške RS' i njenim institucijama“, rekla je Cvijanovićeva i time jasno dala do znanja da ne planira da prihvati zahtjeve opozicije.

Ipak, predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik je bio malo taktičniji u svojim izjavama i koji je kao uslov za ostavku i prijevremene predsjedničke izbore u Srpskoj zatražio ostavku srpskog člana Predsjedništva BiH.

On je rekao da prijevremeni parlamentarni i predsjednički izbori u Srpskoj nisu sporni, pod uslovom da budu održani u isto vrijeme sa izborima na nivou BiH.

"Ti izbori mogu da se dese tako što će poslanici iz svih partija iz Srpske podnijeti ostavke čime će biti stvoreni uslovi za izbore za Predstavnički dom parlamenta BiH", rekao je Dodik i poeučio da je za razgovor o toj temi, ali i o tome da referendum o Danu Republike Srpske bude održan kada i izbori.

Sudeći prema ovakvim stavovima ljudi koji vrše vlast u Republici Srpskoj za očekivati je da ni jedan od zahtjeva opozicije ne bude prihvaćen, a posebno onaj o prijevremenim izborima. Zbog toga, ostaje da se vidi koliko će opozicija u RS, koja se napokon trgnula iz dugogodišnjeg sna, moći da izdrži i koliko će biti spremna da idu daleko. Oni tvrde do kraja...