<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada RS: Odluku Agencije za statistiku o popisu u BiH staviti van snage

Popis

Vlada Republike Srpske (RS) ne prihvata odluku Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva iz 2013.godine i traži da se ona stavi van snage, izjavila je entitetska premijerka Željka Cvijanović.

20. maj 2016, 12:00

Istakla je da je entitetska vlada danas na sjednici izrazila protivljenje zbog te, kako je navela, jednostrane odluke Agencije za statitisku BiH.

Cvijanović je medijima kazala da je odluka Agencije donesena bez konsenzusa, čije će posljedice biti netačni rezultati popisa, a da RS, kako kaže, za buduće planove i aktivnosti treba upotrebna vrijednost podataka, a ne falsifikat.

I nakon sjednice entitetske vlada je saopćeno da izvršna vlast u RS-u smatra da je Jedinstveni program, kojeg je 18. maja 2016. godine odlukom usvojio direktor Agencije za statistiku BiH, u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine te ga, kao takvog, ne prihvata i zahtijeva da se stavi van snage.

Od Zavoda za statistiku RS-a se traži da, s ciljem „sprječavanja daljnjih nepravilnosti i manipulacija u Popisu, učestvuje u aktivnostima vezanim za obradu i objavu rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2013. godine, u skladu sa Zakonom".