<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH zabranila reklamiranje Kafetina

Kodein

Riječ je o proizvodu makedonske kompanije Alkaloid, a reklamiranje Kafetina zabranjeno je zbog sadržaja opojne droge kodein.

23. maj 2016, 12:00

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine krajem prošlog mjeseca zabranila je reklamiranje Kafetina, lijeka koji se inače izdaje bez recepta.

Riječ je o proizvodu makedonske kompanije Alkaloid, a reklamiranje Kafetina zabranjeno je zbog sadržaja opojne droge kodein.

Nadležni ističu kako se opojne droge nalaze i u drugim lijekovima, no da su oni ipak sigurni ako se koriste u skladu s uputstvima.

Kafetin se inače prodaje u više od 15 zemalja. Kodein koji se nalazi u tim tabletama može izazavati ozbiljne štetne posljedice, no iz Alkaloida ističu da se zabrana reklamiranja ne odnosi i na upotrebu lijeka.

"Preparati sa istim ili sličnim sastavom koriste se u mnogim zemljama u svijetu. Sama činjenica da se u velikom broju zemalja nalazi u slobodnoj prodaji u apotekama i izdaje se bez ljekarskog recepta, govori u prilog sigurnosti ovog proizvoda", objasnio je regionalni direktor za prodaju u Alkaloidu, Adimir Indov.

BiH, međutim, želi da spreči neracionalnu primjenu takvih lijekova.

"Svaki od ovih lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet je kvalitetan, efikasan i siguran kad se upotrebljava u sladu s važećim uputstvom za upotrebu", rekla je Tijana Spasojević iz Agencije za lekove BiH.