<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Austrija ima novog predsjednika

BEČ

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopćilo danas poslijepodne rezultate predsjedničkih izbora prema kojima je kandidat Partije zelenih i austrijske ljevice Alexander Van Der Bellen u nevjerovatnoj utrci pobjedio kandidata krajnje desnice Norberta Hofera, javlja BBC.

23. maj 2016, 12:00

Kako javlja BBC pozivajući se na izvore, Van der Bellen je odnio tijesnu pobjedu u odnosu na svog rivala. Cijela Evropa s nestrpljenjem je čekala rezultate izbora, a nekoliko sati portalima u Austriji se nije moglo pristupiti.

Prema navodima BBC-a, Van der Bellen je pobjedio Hofera zahvaljujući glasovima pristiglim poštom. Naime, Hofer je jučer imao prednost nad Van der Bellenom u odnosu 51.9 posto naspram 48.1 posto.

Prije nekoliko minuta na Facebooku se oglasio i sam Hofer.

"Dragi prijatelji,

"Hvala vam na vašoj nevjerovatnoj podršci. Naravno da sam tužan danas. Ne budite obeshrabreni", napisao je Hofer između ostalog.

Međutim, poštom je stiglo 750.000 glasova, odnosno 12 posto registriranih birača, čiji su glasovi prevagnuli u korist kandidata austrijske ljevice.

Van der Bellen je odnio pobjedu u 10 najvećih austrijskih gradova dok je Hofer dobio podršku iz ruralnih područja.

U prvom krugu predsjedničkih izbora Hofer je izvojevao iznenađujuću pobjedu, osvojivši 35 posto glasova, što je pokazatelj da je radikalna desnica zabilježila rast popularnosti u Austriji, a što je nastavak trenda koji je viđen i u Francuskoj i još nekim članicama Evropske unije.