<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tinejdžer u zatvoru zbog terorističkih prijetnji na Facebooku

Danska

Devetnaestogodišnjak u Danskoj je osuđen na zatvorsku kaznu zbog terorističkih prijetnji koje je iznosio na Facebooku.

24. maj 2016, 12:00

Sud je tinejdžera iz grada Aarhusa proglasio krivim zbog, kako se navodi, podrške terorističkim aktivnostima koju je izražavao putem Facebooka.


Kako navodi danski "DR", tinejdžer je osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora.

Kako je navedeno u presudi, 19-godišnjak je na Facebook postavljao video-snimke terorističke grupe ISIS i prikazivao scene ubistava.

U komentarima uz video snimke je pisao prijeteće poruke na engleskom i arapskom jeziku, upućene "nevjernicima", "lažnim muslimanima" i "špijunima".

"Nož će stići svakog od vas i vaše glave će se kotrljati ulicom. Ne možete se sakriti od nas", napisao je tinejdžer ispod jednog video-snimka.

Advokat koji je zastupao tinejdžera je tvrdio da su snimci i komentari postavljeni na Facebook grupu koja je, kako je rekao, zatvorena i koja ima samo 11 članova.

Dodao je kako poruke nisu imale za cilj da šire strah u društvu.

Tinejdžer je tvrdio da su njegove poruke bile usmjerene samo prema ljudima koji vrijeđaju islam i muslimane.

Devetnaestogodišnjak je državljanin Danske libanskog porijekla.

Tužilac Torben Thygesen je kazao da odluka suda u ovom slučaju šalje veoma važnu poruku svim građanima u Danskoj, ali i šire.

"Ovo nam pokazuje da svaka osoba mora biti svjesna da ono što stavlja na internet, i ovakve izjave, može izazvati i određene posljedice", kazao je Thygesen.