<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tigrasti komarci primijećeni u Gradišci, građani u strahu

Gradiška

Uz rijeku Savu su primijećene larve tigrastih komaraca, što je prijavljeno Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

24. maj 2016, 12:00

 Tigrasti komarci su opasni te mogu prenositi zika virus ili groznicu Zapadnog Nila.

Iz Gradiške, odnosno jednog od pet mjesta na kojem su primijećene larve i tigrasti komarci, javila se reporterka Anđelka Marković.

Pored Gradiške, odrasli komarci i larve tigrastog komarca su primijećeni u Brodu, Bijeljini, Laktašima, gdje su nađeni u vulkanizerskim radnjama, i u Banjaluci u jednom stambenom privatnom objektu.

Građani Gradiške nisu upoznati niti upućeni u bolesti koje ovaj komarac prenosi, ali nakon što saznaju, postaju zabrinuti.

Stručnjaci upozoravaju da ih je najbolje suzbijati dok su larve, kao i da se treba pribojavati toplijeg vremena s obzirom da se porastom temperature povećava broj komaraca.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kažu da će biti pooštrene mjere sigurnosti, kao i da se mora ustanoviti tačan broj larvi i komaraca i mapirati područja na kojim se nalaze.