<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dogovoren kredit od MMF-a vrijedan 550 miliona eura

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH da je postignut dogovor o "veoma povoljnom kreditnom trogodišnjem aranžmanu sa MMF-om u iznosu od 550 miliona eura".

24. maj 2016, 12:00

"Usaglašeno je i Pismo namjere Fiskalnog vijeća sa predstavnicima MMF-a. Dogovoreni su najpovoljniji uslovi i aranžman", izjavio je Zvizdić na konferenciji za novinare.
On kaže da je riječ o veoma povoljnim uslovima, grejs periodu od četiri i po godine, a posljednja tranša trebala bi biti otplaćena nakon 13 godina.

Ovo su potvrdili i iz Međunarodnog monetarnog fonda u saopćenju nakon posjete našoj zemlji od 10. do 24. maja.

Misija MMF-a pod vodstvom Nadeema Ilahija razgovarala je sa organima vlasti o ekonomskom programu koji bi mogao dobiti njihovu podršku, nakon čega je Ilahi rekao: "Osoblje MMF-a i predstavnici vlasti u BiH su postigli sporazum, koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora, o ekonomskom programu koji može dobiti podršku u vidu 36-mjesečnog Proširenog aranžmana u iznosu 443,04 miliona SDR (oko 550 miliona eura, odnosno 262 posto kvote). Očekuje se da će Odbor razmatrati odobravanje aranžmana u julu, nakon što se tokom narednih sedmica provede niz mjera. Ekonomija pokazuje značajnije znakove oporavka. Očekuje se da će rast ove godine dostići stopu od 3,0 posto. Inflacija je ostala niska, što je uglavnom odraz niske inflacije u eurozoni, koja se prenosi u BiH zahvaljujući aranžmanu valutnog odbora. Vanjski i unutrašnji debalansi su se posljednjih godina postepeno smanjili. Iako je sektor bankarstva likvidan i adekvatno kapitaliziran na agregatnom nivou, neke osjetljivosti su i dalje prisutne".