<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hellen Clark: Humanitarna pomoć nedovoljna za zadovoljavanje potražnje

ISTANBUL

Svijet troši tri puta više na humanitarnu pomoć nego prije deset godina, ali to i dalje nije dovoljno da bi se zadovoljila potražnja, ocijenila je Hellen Clark, koja je na čelu Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

25. maj 2016, 12:00

Clark je, u izjavi AFP-u na marginama Svjetskog humanitarnog samita u Istanbulu, pozvala na temeljno promišljanje sistema pomoći i naglasila da se na apele ne reaguje dovoljno.

- To vam govori da je nešto u osnovi pogrešno. Zbog toga su i finansijeri u potrazi za novim pristupima - rekla je Clark, koja je bivša premijerka Novog Zelanda i jedna od vodećih kanidata za nasljednika Ban Ki-moona na mjestu generalnog sekretara UN-a.

Clark je istakla da će humanitarna pomoć u slučaju sukoba i prirodnih katastrofa uvijek biti potrebna te je, kako je ocijenila, ključno spriječiti da kriza uopće i izbije.

Ocijenila je da dvodnevni samit u Istanbulu predstavlja priliku da se stvari poboljšaju.

- Ljude je natjerao na razmišljanje o tome da li možemo da imamo održivije pristupe, čak i s dubokim krizama, poput one u Siriji - navela je ona.

Ujedinjene nacije i nevladine humanitarne agencije u više navrata su pozivale na poduzimanje konkretnih akcija za povećanje humanitarne pomoći, naročito u i oko Sirije i Iraka, gdje je rat primorao milione ljudi da napuste svoje domove prethodnih godina.