<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Željeznice RS mogle bi dobiti konkurenciju

Nacrt zakona o željeznicama

Novim zakonskim rješenjem, koje je djelomično usklađeno sa evropskom regulativom, predviđeno je da se sva željeznička infrastruktura upiše kao javno dobro čiji je vlasnik entitet.

25. maj 2016, 12:00

Nacrt zakona o željeznicama, o kojem su juče raspravljali poslanici Narodne Skupštine RS-a, predviđa uvođenje novih operatera u željeznički saobraćaj u ovom entitetu.

To znači da bi poratni veliki gubitaš, JP Željeznice RS moglo dobiti konkurenciju u obavljanuju željezničke djelatnosti.

Novim zakonskim rješenjem, koje je djelomično usklađeno sa evropskom regulativom, predviđeno je da se sva željeznička infrastruktura upiše kao javno dobro čiji je vlasnik entitet.

Imovinom bi upravljale JP Željeznice RS. Zakonskim rješenjem se propisuje kapacitet infrastukture, dodjela trase voza i naknada za njeno korišćenje.

Na kraju 2014. gubitak u Željeznicama RS iznosio je 263 miliona KM, a samo u prva tri mjeseca ove godine zabilježen je finansijski minus od gotovo 6 miliona KM.

Preduzeće zapošljava 3147 radnika, a u javnosti je odavno prisutan stav da su Željznice RS jedno od onih javnih preduzeća u kojima se proekomjerno zapošljava pred izbore i stranački.

Sve to upućuje na potrebu restrukturiranja na što su u raspravi upozorili i poslanici opozciije.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da Željeznice RS neće propasti i ići u stečaj.

"Nekoliko toplih obroka nije isplaćeno, ali plate u ovom preduzeću su redovne. Željeznice Republike Srpske od izuzetnog su značaja za naše društvo i sigurno je da će biti riješeni postojeći problemi, rekao je Trninić.

Predsjednik Kluba Koalicije Domovina Mihnet Okić (SDA) kazao je u skupštinskoj raspravi da se Nacrtom zakona o željeznicama Republike Srpske pokušavaju prenijeti nadležnosti Regulatornog odbora željeznica BiH na entitet RS, što je, po njegovom mišljenju, 

nedopustivo.