<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ministri finansija eurozone dogovorili novi paket pomoći Grčkoj

BRISEL

Ministri finansija eurozone postigli su jutros sporazum koji otvara put Grčkoj za pristup sredstvima iz novog paketa pomoći, istovremeno usvajajući mjere za ublažavanje duga uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

25. maj 2016, 12:00

Sporazum, postignut nakon 11 sati pregovora u Briselu, trebao bi omogućiti Grčkoj da primi pomoć od 19,3 milijardi eura u narednim mjesecima potrebnu da omogući toj prezaduženoj zemlji povratak s ruba bankrota.

Atina može očekivati prvu tranšu pomoći od 7.5 ,milijardi eura u junu, kada se okončaju tehničke pripreme i Atina ispuni sve uslove koji se traže od nje. Grčka mora otplatiti više od tri milijarde eura duga samo u julu.

Ostatak sredstava iz programa pomoći bit će uplaćen "nakon ljeta", dogovorili su se ministri finansija eurozone pod uslovom da Atina provede nove reforme na poljima kao što su privatizacija, te upravljanje bankarskim i energetskim sektorom.

Jedno od najspornijih pitanja je ublažavanje duga, saopćili su izvori iz eurozone koji su tražili da ostanu anonimni.

MMF, jedan od grčkih kreditora, insistira da to bude jedan od uslova za program pomoći. Zaj prijedlog, međutim, osporavaju članice eurozone kao što je Njemačka.

Današnji sporazum uključuje kratkotročne, srednjoročne i dugoročne mjere na osposobljavanju Grčke da otplati svoj dug do 2018. godine kada program pomoći bude kompletiran, prenosi DPA.