<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zbogom gužvama u saobraćaju, ovo je autobus budućnosti (Video)

Sjajna ideja

Ovaj autobus budućnosti predstavlja svojevrsnu simbiozu autobusa, tramvaja, lakog metroa i krana!

25. maj 2016, 12:00

Kina je poznata po saobraćaju iz noćnih mora i kolonama dugačkim više desetina kilometara. Zbog toga je i najmnogoljudnija država na svijetu i organičila broj novih automobila koji mogu da se registruju svake godine.

Stoga i ne čudi da je na Sajmu visoke tehnologije u Pekingu predstavljen autobus budućnosti dugačak 32 metara, širok osam i visok 4,6 metara, koji može da primi do 1.200 putnika. Iskreno, ovo prevozno sredstvo i jeste i nije autobus, jer predstavlja simbiozu autobusa, tramvaja, lakog metroa i krana! Nazvan je „Transit Elevated Bus“ (TEB) a kineska kompanija koja je i predstavila ovaj projekat kaže da prototip može da bude završen za 12 meseci.

TEB koristi posebne šine, pri čemu je srednji deo podignut tako da na njegovo kretanje ne utiču saobraćaj i parkirani automobili. Procenjuje se da bi uvođenje TEB-a bilo pet puta jeftinije od izgradnje mreže lakog metroa.