<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Do sada su svi radili pogrešno: Krpelj se vadi bez okretanja

Krpelji su najbrojniji u proljeće i ljeto, a povremeno i u ranu jesen. Kako tada i najviše boravimo u prirodi, ne propustite pregledati sebe i dijete svaki put.

25. maj 2016, 12:00

Najčešće se uhvate na mjestima gdje je koža vlažna i mekana – trbuh, prepone, pazuh, iza ušiju, zatiljak, vrat, dojke, a kod djece i glava. U trenutku kad krpelj probode kožu počinje se hraniti krvlju. Tada može doći do zaraze, Lyme borelioze, virusnog krpeljnog meningoencefalitisa, tularemije, erlihioze. Brzo uklanjanje važno je radi smanjivanja mogućnosti zaraze.

– Nakon što krpelj dođe na tijelo traži pogodno mjesto za ubod, a to može potrajati i više sati. Zato je preporučljivo u prirodi pregledati se svaka dva do tri sata kako biste ga uklonili prije uboda – kaže dr. Ivana Novak.

Napominje kako se krpelje odstranjuje pincetom tako da se približi što više glavi i povuče bez okretanja (kako se prije preporučivalo). U slučaju da glava ostane u koži može se ukloniti sterilnom iglom. Treba pripaziti i na izbor obuće i odjeće. Preporučuju se dugi rukavi, hlače uvučene u čarape, zatvorene cipele, svjetlija odjeća (krpelj se teže vidi na tamnom) i materijali bez dlačica (poput vune i flanela) jer se na njih krpelj teže prihvaća.

Ljudima koji često borave u prirodi preporučuje se cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Cijepiti se mogu i djeca starija od godine. Prvu dozu najbolje je primiti zimi, drugu od mjesec do tri nakon prve, a treću od devet do 12 mjeseci nakon druge. Zaštita traje tri godine.