<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Taster za uzbunu od seksualnog napada obavezan u autobusima

Indija

"Tasteri za uzbunu će biti obavezni u javnom gradskom prevozu u Indiji kako bi se osigurala sigurnost žena", rekao je Nitin Gadkari, ministar saobraćaja. Inicijativa je pokrenuta više od tri godine nakon fatalnog silovanja nekoliko studenata u autobusu u New Delhiju.

26. maj 2016, 12:00

Vlada je obećala poduzeti niz mjera radi suzbijanja seksualnog nasilja nad ženama. Sve inicijative će biti upućene u proceduru 2. juna.

"Da bi se osigurala sigurnost žena nakon navedenog nesretnog slučaja, odlučili smo da u vozilima javnog prevoza obavezno instaliramo tastere za uzbunu, CCTV kamere i praćenje vozila putem GPS uređaja," rekao je Gadkari novinarima u Delhiju.

Nesretni slučaj na koji se Gadkari osvrnuo je brutalni napad na ženu u decembru 2012. godine, dok se sa sinom vraćala kući iz kina. Napad je izazvao ogorčenje i masovne proteste širom Indije, što je dovelo do remonta zakona, ali i dalje postoji veliki broj silovanja.

Tasteri za uzbunu će se nalaziti iznad ulaznih vrata, koji će nakon pritiska poslati hitnu poruku u kontrolnu policijsku sobu, odakle će se uživo moći pratiti stanje iz autobusa. Gadkari je rekao kako bi svi javni autobusi trebali biti preuređeni na isti način.

Vladine najnovije mjere za sprečavanje seksualnih napada tek slijede. Najavljeno je također da će u prodaji od 2017. godine biti i mobilni telefoni koji će imati dugme za paniku. Dugme će omogućiti korisnicima da pozovu hitne službe.