<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Potraga za vlasnicima automobila napuštenih prije 40 godina

Pokvareni kamioni, autobusi, zarđali traktori

Britanska vojna baza na Kipru odlučila je da krene u potragu za vlasnicima oko 400 vozila napuštenih prije 40 godina za vrijeme sukoba koji su doveli do podjele ostrva.

26. maj 2016, 12:00

Na jednoj poljani na jugu Kipra nalaze se pokvareni kamioni, autobusi, zarđali traktori i nekoliko desetina automobila raznih marki koji su napušteni 1975. godine. Britanska baza Akrotiri krenula je u potragu za vlasnicima posle 41 godine. Britanci su napravili detaljan inventar i postavili fotografije na internetu uz poziv vlasnicima da dođu po svoja vozila.

Većina vozila pripada Turcima na Kipru koji su ostavili svoje automobile posle podele ostrva u avgustu 1974.

Kipar je podeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način sprečila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Pregovori o ujedinjenju se s prekidima decenijama vode uz pomoć UN.

Dve strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom delu, o sudbini nestalih, kao i o statusu Turaka koji su se u međuvremenu doselili na ostrvo.

Republika Kipar zahteva i da Ankara s njene teritorije povuče okupacione trupe.