<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Detalji pisma namjere prema MMF-u

MMF

Unapređenje poslovnog ambijenta s ciljem privlačenja investicija i otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje javnog duga i javne potrošnje, finansijska disciplina i aktiviranje bankarskog sektora- procurile su neke od ukupno trideset stavki Pisma namjere, aranžmana vrijednog milijardu maraka.

26. maj 2016, 12:00

Vlasti u BiH ga ni dan nakon dogovora nisu objelodanile. Ministar finasija Zoran Tegeltija očigledno zbog važnijih obaveza u Sarajevu imao je samo kratku poruku.

“MMF novi kredit, samo nam kratko dajte izjavu? -” Odličan aranžman, odličan…”, kratko je prokomentarisao Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Tako misle i u drugom entitetu. Goran Miraščić, član Fiskalnog Savjeta i savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića kaže: “Rezova će biti, ali smanjenja plata-neće.”

“Što se tiče samog smanjenja pojedinačnih iznosa to niti se traži od nas, niti mi to namjeravamo učiniti.Ono što Vlada čini je onaj osnovni gornji nivo kod transfera plata kod usvajanja budžeta za 2016. godinu, svih nivoa vlasti i Vlade Federacije BiH i Vlade RS. Dobili su zeleno svjetlo od MMF-a i dok se držimo u tim nekim okvirima nećemo imati probleme”, objasnio je Goran Miraščić,Fiskalni savjet BiH.

Iako svi uvjeravaju da su se MMF-u obavezali na ono što već stoji u reformskoj agendi, ekonomisti vjeruju da će međunarodni kreditori ovoga puta jače zategnuti uzde. To se jasno vidi, kažu, i iz odluke da novac daju na kašičicu.

“Samo što će ovaj put stručnjaci iz MMF-a kontrolisati realizaciju tih aktivnosti i tek nakon te kontrole i plana trošenja sredstava odobravati nova sredstva. Tako da ova sredstva sigurno neće doći u kratkom roku”, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Domaće vlasti povoljnim vijestima i prvoj tranši nadaju se već u julu. Iako o njima nerado govore, do tada bi mogle početi i one takozvane bolne reforme. Sa zahtjevom MMF-a za smanjenje administartivnog aparata, ministar rada i ministar policije u Vladi Srpske nemaju problem.

“Nikakvog otpuštanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova neće biti, nama policija treba s obzirom da se susrećemo sa brojnim izazovima”, kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

“Što se tiče mog resora, ja imam mnogo manje ljudi nego što sistematizacija to predviđa. Ja mislim da neću imati taj problem”, smatra Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Fiskalni Savjet Bosne i Hercegovine su umjesto dosadašnejg stand by, po prvi put usaglasile takozvani extanded fund facility paket. Trogodišnji aranžman je težak 550 miliona evra sa odgodom plaćanja od 4,5 i periodom otplate do 13 godina.

ATV