<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Spoj prirode i istorije u najljepšem krajoliku svijeta

Kapadokya

Kapadokya, regija koja se nalazi u centralnoj Turskoj, jedna od najposjećenijih turističkih destinacija ove zemlje.

26. maj 2016, 12:00

Iz godine u godinu postala je nezaobilazna destinacija turista iz svih dijelova svijeta.

U Kapadokiji se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu.

Specifičnost Kapadokyje, čiji naziv znači "Zemlja lijepih konja" leži u njenom izgledu okruženom sa tri vulkana koji su ovom regijom tokom vulkanskih erupcija sačinili takozvani "mjesečev krajolik".

Geološka kretanja su kroz historiju formirala bijele "vilinske" dimnjake, a mještani regije su ostavili svoje tragove gradeći nastambe u stijenama i pretvarajući ih tako u remek djela ljudske civilizacije.

Ono što je u zadnje tri decenije postalo simbolično za Kapadokyju je vožnja balonom, koja turistima pruža poseban doživljaj i priliku da se iz vazduha upoznaju sa prostranstvima Kapadokyje.

Vožnje balonom u Kapadokyji počele se davne 1988. godine, a zbog povoljnih klimatskih uslova dostupna je 300 dana u godini.

Među mnogim bilješkama sa putovanja Kapadokya je opisana kao "muzej na otvorenom" stoga je ova turska regija okarakterisana kao jedinstven i živopisan spoj prirode i historije.

Kapadokyju godišnje posjeti više miliona turista.