<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Previše vode tokom vježbanja je opasno

Uprkos opšterasprostranjenom mišljenju da je potrebno piti mnogo vode tokom vežbanja, najnovija istraživanja pokazala su da je ova praksa ne samo pogrešna, nego i opasna.

26. maj 2016, 12:00

Pišući za magazin Clinical Journal of Sport Medicine, grupa stručnjaka koju čine lekari, fiziolozi i treneri navodi da je ‘agresivno ispijanje velike količine vode tokom vežbanja bespotrebno i nosi velike rizike po organizam’.

Ovo stanje poznato je kao hiponatremija prouzrokovana vežbanjem (exercise-associated hyponatremia, EAH), a posledice variraju od vrtoglavice, mučnine, stanja konfuzije do ozbiljnijih stanja poput oticanja mozga usled viška vode.

Naime, kada se velika količina tečnosti nakupi u telu, količina natrijuma naglo pada, uzrokujući preopterećenost bubrega i nemogućnost izlučivanja viška vode. Njega počinju da apsorbuju ćelije, što dovodi do oticanja celog tela, pri čemu je najozbiljnije oticanje mozga, koje može da dovede do moždanog udara, kome, pa čak i smrti.

Stručnjaci veruju da je na ovaj način do sada umrlo najmanje 14 atletičara, piše Independent.