<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dom naroda o Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

SARAJEVO

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo bi da razmatra principe Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, koji su predložili delegati iz Kluba srpskog naroda, a koji nije podržala Ustavnopravna komisija Doma.

27. maj 2016, 12:00

Predloženi zakon, između ostalog, predviđa da strane sudije u Ustavnom sudu budu zamijenjene domaćim.

Trebali bi biti razmatrani principi i Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, koji su također predložili delegati iz Kluba srpskog naroda.

Dom naroda bi trebao razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Kako je navedeno u njegovom obrazloženju, ovim zakonom unaprijeđena su postojeća zakonska rješenja u skladu s osnovnim načelima javne uprave i olakšavanja pristupa i ostvarivanja prava građana u postupku pred upravnim organima.

Odredbama zakona poboljšana su postojeća rješenja u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse kako bi se omogućila što lakša, brža i jednostavnja primjena propisa.  

Između ostalog, na dnevnom redu bi trebalo da se nađe Prijedlog zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, te još nekoliko zakonskih prijedloga.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog rezolucije o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i protivljenju aktivnostima u vezi s izgradnjom skladišta i odlagališta na Trgovskoj gori, općina Dvor, Republika Hrvatska, čiji su predlagači delegati Dragutin Rodić, Sifet Podžić i Mario Karamatić.