<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Petrov: Most će glasati za opoziv Karamarka

Hrvatska

Vođa Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je kako su prema njegovome prijedlogu, saborski zastupnici, ministri i članovi Nacionalnog vijeća Mosta odlučili da će u Saboru glasati za opoziv šefa HDZ-a s mjesta potpredsjednika Vlade zbog političke odgovornosti, objavio je u četvrtak navečer Večernji list na svome web portalu.

27. maj 2016, 12:00

 Petrov je na izravan upit, u intervjuu Jutarnjem listu, treba li Karamarko dati ostavku, rekao kako bi zbog političke odgovornosti i tereta kojeg u ovom trenutku predstavlja za hrvatsku Vladu, bilo dobro da se povuče iz izvršne vlasti.

Također, za Jutarnji, rekao kako je dobio informacije da je prejaka veza između Josipa Petrovića i kruga ljudi koji su jako bliski Tomislavu Karamarku. Znao sam i da je Josip Petrović konzultant MOL-a, što je meni bila apsolutno neprirodna veza s obzirom na to da je Karamarko prvi potpredsjednik Vlade. Mi ne moramo imati više detalja niti čekati odluku Povjerenstva, jer je iz dostupnih informacija vrlo jasno da tu postoji politička odgovornost, istaknuo je, među ostalim, Petrov. 

Ministar vanjskih i europskih poslova (HDZ) Miro Kovač izjavio je u četvrtak da, ako bi članovi hrvatske Vlade iz Mosta bili za opoziv, to značilo da su na poziciji SDP-a i Zorana Milanovića, "što bi bilo neprirodno". "Pretpostavljam, u razgovoru koji vodim s prijateljima iz Mosta, da se to neće dogoditi. Znam da će članovi HDZ-a i oni koji su iz 'naše kvote' biti na poziciji HDZ-a i Domoljubne koalicije. Mi ćemo biti protiv te igrice koja je došla iz SDP-a. Bilo bi logično da naši partneri iz Mosta budu na našoj liniji", izjavio je Kovač u intervjuu za RTL.

Karamarkov opoziv, odnosno glasanje o povjerenju, traže zastupnici SDP-a i HSU-ov Silvano Hrelja, koji smatraju da je prvi potpredsjednik Vlade, zbog poslovne povezanosti kompanije "Drimia" u vlasništvu njegove supruge Ane s kompanijom MOL-ova konzultanta Josipa Petrovića, "u okolnostima koje ukazuju na postojanje ozbiljne interesne povezanosti s fizičkim i pravnim osobama čiju su ciljevi i interesi suprotni interesima Hrvatske i hrvatskih građana". Drže da je time dovedena u pitanje mogućnost da Karamarko kao prvi potpredsjednik Vlade donosi objektivne i nepristrane odluke u interesu Hrvatske i hrvatskih građana. O prijedlogu Karamarkova opoziva Sabor mora odlučiti najkasnije za 30 dana.

Vlada bi se u petak, kada ističe rok, na telefonskoj sjednici trebala očitovati o tom zahtjevu.