<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH jedina u Evropi bez prijenosa EURO-a 2016.!?

Ogromna dugovanja

Bosna i Hercegovina mogla bi biti jedina zemlja u Evropi koja neće emitirati evropsko prvenstvo u nogometu (Euro 2016.) i to zbog veoma loše financijske situacije i nedostatka novca.

27. maj 2016, 12:00

Naime, kako su saopćili iz BHRT-a oni su nedavno dobili pismo koje im je uputila Evropska radiodifuzna unija (EBU) i u njemu se ističe kako BHRT mora do kraja svibnja izmiriti dio duga prema EBU-u te da nakon toga dug, koji je dostigao cifru od šest miliona švicarskih franaka, počne otplaćivati u mjesečnim ratama.

Teška situacija

EBU u istom pismu naglašava kako više neće biti u mogućnosti da u ime BHRT-a unaprijed plaća prava na prijenos sportskih događaja, niti da pruža dodatne usluge ovom emiteru, ukoliko se rješenje financijske krize ne nađe do kraja maja.

''To znači da će, zbog nedostatka novca i drastičnog pada naplate RTV takse, Bosna i Hercegovina biti jedina država u Evropi koja neće emitirati Euro 2016'', stoji u objavi na web stranici BHRT-a.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović pak istaknuo je kako će se BHRT, ukoliko se hitno ne iznađe neko rješenje, naći u veoma teškoj situaciji.

''Nisu u pitanju samo sportski događaji nego i svi ostali servisi koje primamo preko razmjene sa EBU-om, kao što su servisi vijesti, Liga prvaka, utakmice nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u rujnu, što je, ustvari, samo posljedica katastrofalnog odnosa prema BHRT-u i stanja koje je definitivno postalo neodrživo'', rekao je Karamehmedović.

Sindikat traži reakciju

Jučer je pak Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u uputio zahtjev da se do 31. maja ove godine počne rješavati problem kako navode “dugogodišnjih dugovanja entitetskih javnih RTV servisa navedenih u financijskom izvješću BHRT-a za 2015. godinu”

“Smatramo da ako menadžmenti entitetskih javnih servisa, ne žele platiti rad radnika BHRT-a, menadžment BHRT-a ne smije dozvoliti daljnje ponižavanje svojih radnika koji zbog planiranih poslova za entitetske javne servise, a malog broja izvršitelja, dolaze u situaciju da rade u veoma teškim uvjetima, na granici zakona”,  navodi se u saopćenju UO Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, te zaključuju kako su ugroženi veliki projekti BHRT-a kao što su EURO 2016 i OI Rio 2016,  a samim tim opstojnost i osnovna funkcija Javnog servisa.

Naplata takse

U kontekstu financijskog stanja ove medijske kuće treba kazati kako su zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sredinom marta usvojili izmjenu Zakona o javnom radiotelevizijskom sustavu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Ova izmjena predviđa produženje roka za naplatu RTV takse do 30. juna ove godine. Međutim još se uvijek vode rasprave oko iznalaženja novog, održivog sustava naplate RTV takse, piše Dnevni list.