<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zika virus stigao u Hrvatsku, komarci koji ga prenose rašireni po BiH

Registrovan prvi slučaj

U Hrvatskoj je registrovan slučaj prve osobe zaražene virusom Zika.

27. maj 2016, 12:00

Hrvatska državljanka zarazila se ovim virusom u Brazilu gdje je boravila prije nekoliko mjeseci, objavila je Al Jazeera.

Kad se vratila u Hrvatsku nije bilo opasnosti od zaraze, potvrdio je Zavod za javno zdravstvo.

“Srećom, nije u Hrvatsku došla sa simptomima ni u fazi viremije kada se neki komarac mogao zaraziti virusom ubodom te osobe. Tada nije bila u Hrvatskoj, nego u nekim drugim evropskim zemljama.

Došla je u RH u fazi kada je već praktički ozdravila i retrogradno smo laboratorijskim analizama dokazali kako je bila riječ o toj infekciji”, kazala je za Al Jazeeru Iva Pem-Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Turistička djelatnica u Brazilu je bila prije dva mjeseca.

Opasnosti da tada prenese bolest u Hrvatsku nije bilo. Nije bila trudna, a poznato je kako virus, koji šire tigrasti komarci, može ostaviti ozbiljne posljedice na plod pa se djeca rađaju s mikrocefalijom.

Svima koji putuju u tropske zemlje, zahvaćene epidemijom virusa, iz savjetuje oprez.

Odgovor na pitanje je li bilo sličnih slučajeva u FBiH, potražili smo u Zavodu za javno zdravstvo FBiH gdje su nam iz Ureda za odnose s javnošću potvrdili da do sada nije registriran ni jedan slučaj infekcije virusom Zika u FBiH.

“U Federaciji BiH, prema istraživanjima koja je provodio Veterinarski fakultet u Sarajevu, u okviru zajedničkog projekta ‘European Network for Sharing Data on the Geographic Distribution of Arthropod Vectors, Transmitting Human and Animal Disease Agents’, koji financiraju EFSA i ECDC, ova vrsta komarca registrirana je u većem dijelu Hercegovine, međutim, ti komarci nisu zaraženi virusom Zika”, kazali su iz ZZJZ FBiH.

Već ranije je potvrđena prisutnost ove vrste komarca u pet općina u Republici Srpskoj. Prema tvrdnjama iz ZZJZ-a FBiH, promjenljivo vrijeme ovoga proljeća u cijeloj Evropi umanjuje aktivnosti komaraca pa je time i eventualni rizik od bolesti nizak.

“Što se tiče globalne procjene rizika, virus Zika nastavlja se širiti, osobito u područjima gdje je vektor prisutan te zemlje moraju biti oprezne i provoditi mjere zaštite, kao i slijediti preporuke Svjetske zdravstvene organizacije”, kazali su iz ZZJZ.

Podsjetimo, u sljedećih nekoliko mjeseci, dolaskom toplijeg vremena, očekuje se širenje virusa Zika u Evropi, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Iz SZO-a smatraju kako aktualne rizike ne treba podcjenjivati.

Najveća opasnost može se javiti na otoku Madeira i crnomorskoj obali Rusije i Gruzije. Francuska će najvjerojatnije imati umjereni rizik.

Slijede je Italija, Malta, Hrvatska, Izrael, Španija, Monako, San Marino, Turska, Grčka, Švicarska, Bugarska, Rumunija, Slovenija, Gruzija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Rizik u Velikoj Britaniji dosta je nizak.