<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Turska želi specijalnu operaciju sa SAD-om u Siriji

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu poručio je da ta zemlja nudi Washingtonu da "udruže snage" u specijalnoj operaciji u Siriji, pod uslovom da u njoj ne učestvuju snage sirijskih Kurda.

30. maj 2016, 12:00

Kurdska Jedinica za zaštitu naroda (YPG) smatra ovo ilegalnom formacijom, iako se kurdska policija smatra saveznikom Sjedinjenih Američkih Država, navodi BBC i dodaje da je podrška Washingtona kurdskim borcima u Siriji u borbi protiv džihadista iz Islamske države razbjesnila Ankaru, pogotovo nakon što su strane agencije objavile fotografije na kojima se vide američki komandosi s oznakama YPG.
"Ukoliko udružimo snage, SAD ima vlastite specijalne snage i mi imamo naše specijalne snage. Tema razgovora s Amerikancima je zatvaranje 'Manbij džepa' što je prije moguće i otvaranje drugog fronta. Mi smo rekli uredu, drugi front treba otvoriti, ali ne zajedno s političkim krilom YPG", rekao je Cavusoglu grupi novinara govoreći o maloj pograničnoj ruti koju Islamska država koristi za protok džihadista u Siriju i iz nje.

On je naveo da bi opozicione snage sirijskih Arapa koje se protive vlasti predsednika Bashara al-Assada mogle dobiti podršku specijalnih snaga iz Turske i SAD-a kao saveznika iz NATO-a, kao i Francuske, Velike Britanije i Njemačke.

Prema mišljenju šefa turske diplomatije, takav "drugi front" bi lako mogao krenuti prema nezvaničnoj prijestonici Islamske države u Raki na jugu Sirije.

"Nažalost, i Rusija i SAD vide terorističku organizaciju kao partnera i podržavaju je", kazao je Cavusoglu o YPG.