<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ivanić: Izetbegovićev istup nevaspitan, Izetbegović: Ja ne ugađam nikome

Brdo-Brijuni

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iznenađen je reakcijom člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića na njegove izjave izrečene na samitu "Brdo-Brioni" u Sarajevu.

30. maj 2016, 12:00

"Ne znam šta je za Ivanića upitno, činjenice o etničkom čišćenju i rušenju džamija u Banjaluci ili moje pravo da govorim o tome", rekao je Izetbegović za  "Dnevni avaz". On je dodao da nikada ni od koga nije tražio dozvolu da kaže ono što misli i da javnost to dobro zna.



"Neću prešutiti zločine i neću istinu gurati pod tepih da ugodim bilo kome", rekao je Izetbegović.



Izetbegović je u nedjelju, nakon susreta sudionika procesa "Brdo - Brijuni", rekao kako je činjenica da su Hrvati i Bošnjaci tokom rata sistematski tjerani iz Banje Luke i da se to ne može negirati, kao ni činjenica da je u tom gradu srušeno svih 16 džamija te katoličke crkve.



"Banja Luka nije bila pod opsadom, niti je tamo bilo ratnih sukoba, a to se ipak dogodilo", kazao je on novinarima u Sarajevu.



Dodao je da se "možda može naći i neka druga usporedba Banje Luke osim one s Bleiburgom, za kojom je posegnuo Komarica, no to ne mijenja bit problema".



"Iz Banja Luke su sistematski istjerani Bošnjaci i Hrvati, a vi nazovite to Bleiburgom, ili nekako drugačije", rekao je Izetbegović.



Ubrzo je stigla i reakcija člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, po kojem Izetbegovićeve riječi "ruše bilo kakvo međusobno povjerenje u BiH".



"Izetbegović je postupio potpuno suprotno normalnom i uobičajenom načinu funkcionisanja institucija BiH. On može da iznese svoj stav, ali ne na zvaničnom sastanku na kome se iznose stavovi u ime BiH. Apsolutno nepotrebno, neprimjereno i nevaspitano odgovarati na pitanja koja nisu upućena njemu. Da je iole pažljivo slušao mogao je vidjeti da se na mudriji način može slično reći", rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.



Prema njegovim riječima, to je "jedna od stvari koje se događaju u posljednje vrijeme u kojima jedna politička koncepcija, prije svega bošnjačka, smatra da ima pravo na BiH".



"Nema od toga ništa. Ne treba da čude moji sljedeći potezi. Neću da govorim šta će biti i oni će jasno pokazati da nije BiH samo ono što misli Izetbegović i da on nema pravo da na ovakvim skupovima sam iznosi svoje stavove koji su potpuno neprimjereni i za svaku osudu", rekao je Ivanić.



Najavio je kako se očekuje još reakcija na Izetbegovićev istup jer "ruši bilo kakvo međusobno povjerenje u BiH, pogotovo nakon što je donesena odluka o popisu koja je bila prvo preglasavanje od formiranja ovog Savjeta ministara".



"Uvjeravam vas da će biti posljednje preglasavanje i da će ovo što se desilo sa preglasavanjem imati svoje negativne posljedice za one koji su bili uvjereni da će preglasavanjem obezbijediti neku promjenu u BiH, od toga nema ništa", poručio je Ivanić.