<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vapaj mlade generacije: Govor diplomca sa Harvarda koji je dirnuo svijet

Nepravda, rasizam i odrastanje

Donovan Livingston, diplomac Harvarda i budući nastavniik održao je jedan od najdirljivijih i najvažnijih govora koje je "Harvard ikad dao". Pozabavio se nepravdom, rasizmom i odrastanjem

30. maj 2016, 12:00

 Donovan Livingston, momak koji je upravo diplomirao na učiteljskom fakultetu univerziteta Harvard, već je uspeo da uđe u istoriju ove prestižne obrazovne institucije. Kako? Održao je jedan od, kako kažu najdirljivijih i najvažnijih govora koje je "Harvard ikad dao".

Prijateljima, kolegama i profesorima Livingston se obratio stihovima. Tako je govorio o problema koje su kroz istoriju imali crni Amerikanci u potrazi za obrazovanjem, govorio je o odrastanju, značaju obrazovanja i o moči znanja.

Počeo je citatom o obrazovanju Horasa Mana iz 1848, koji Livingston u to vreme ne bi mogao da pročita pošto, kako je objasnio, ne bi umeo da čita, a za svaki pokušaj da nauči bila je predviđena smrtna kazna.  

"Podučavam u nadi da ću sadržaj pretvoriti u rakete, nedaće u teleskope. Kako bi dete uvidelo svoj potencijal odmah, tamo gde se nalazi. Nepravda im govori da su zvezde, ignoriđšući noć koja ih okružuje. Nepravda im govori da je obrazovanje ključ, dok i dalje menja brave", deo je ovog moćnog petominutnog govora.

Pesma govori i o tome kako je biti crnac na Harvardu danas i o rasnim nejednakostima u obrazovnom sistemu. Najzad, Livingston je pozvao generaciju 2016. da iskoristi svoju mogućnost budućih predavača, ispuni sav svoj potencijal i promeni svet nabolje:

"Predugo sam bio crna rupa u učionici,

Upijao sve, nisam dao ni zrak svetlosti da pobegne.

Ali ti dani su prošli. Pripadam među zvezdama.

I ti isto. I oni isto.

Zajedno, možemo da inspirišemo galaksije veličanstvenosti

za generacije koje dolaze.

Dakle, ne. Nebo nije granica. Ono je samo početak.

Uzdignimo se"

Livingstonov govor, simbolično naslovljen "Lift off" ("Uzdignimo se"), objavljen je na Fejsbuk stranici fakulteta i do sada je pregledan preko 9 miliona puta. Na svojim zvaničnim profilima podelili su ga Hilari Klinton i Džastin Timberlejk.

"Profesorka koja je bila nadležna mi je pretila da će me skinuti sa govornice ili mi isključiti mikrofon kad je naslutila šta želim da poručim pesmom", rekao je za Livingston ABC News. "Želela je da moj govor bude tradicionalan. Sastavio sam ga. Ali sam zaista želeo da se obratim razredu svojim autentičnim glasom".

Donovan Livingston, koji se nada da će jednog dana predavati na fakultetu je rekao da nije očekivao da publiku u ovacijama podigne na noge, niti mu je palo na pamet da njegov govor može da postane viralan.

Pogledajte govor OVDJE.