<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Slovenija u ustav uvrštava pravo građana na pitku vodu

LJUBLJANA

Voda je izvor života i strateški resurs bez kojeg nema razvoja.

05. juni 2016, 12:00

Ustavno komisija parlamenta Slovenije odlučila je da se u procesu ustavnih promjena do kojih bi trebalo doći tokom 2016. godine u ustav uvrsti i pravo građana na pitku vodu kao javno dobro koje se ne smije komercijalizirati, javlja Anadolu Agency (AA).

Većina zastupničkih grupa se složila s prijedlogom da se u tom smislu usvoji dopuna ustava.

Prijedlog je inicirala bivša premijerka Alenka Bratušek, sada parlamentarna zastupnica opozicione Socijalno-liberalne stranke.

Ona je ukazala na potrebu zaštite javnog interesa pred mogućom komercijalizacijom vodovoda i opasnošću da izvori vode postanu vlasništvo multinacionalnih kompanija.

"Voda je izvor života i strateški resurs bez kojeg nema razvoja. Slovenija ima dovoljno pitke vode, ali nismo dovoljno svjesni koliko je ona važna", kazala je Bratušek.

Izrazila je nadu da će Slovenija biti jedna od prvih država koja će izvore vode i pravo stanovnika na dostupnost tog prirodnog dobra zaštititi na najvišem zakonskom nivou.

Prema ovom prijedlogu, pitka voda predstavlja javno dobro, a ne tržišnu robu zbog čega je treba zaštititi.