<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Analiza: (Z)IZUM!!!

U Zidanovom taktičkom ekspozeu, u finalu LŠ, koji je trajao nešto više od 45 minuta, videli su se Murinjo i Ančeloti u jednom, Real koji perfektno stoji na terenu, tim koji pucao od samopouzdanja, ekipa koja u svakom trenutku zna šta želi i koja odgovorno stoji iza svakog odigranog pasa.

31. maj 2016, 12:00

Svaki drugi trener na planeti bio bi kritikovan na sva zvona od uprave Real Madrida zbog načina na koji je Kraljevski klub igrao u milanskom finalu, ali tako nešto nije dozvoljeno kada je u pitanju Zinedin Zidan. Legendarni francuski as za 120 minuta igre srušio je nepisano pravilo da Real mora da napada po svaku cenu, u svakom trenutku utakmice, kao i da je sve ostalo ispod klupskog nivoa i istorijskog renomea. Zidan je rešio da odigra taktički meč, prepustio je rivalu terensku inicijativu i naterao ga da igra na način na koji mu najmanje leži, što se na kraju ispostavilo kao dobitan potez, iako je 11. ušati trofej osvojen tek na penal ruletu.

Da je do isteka 90. minuta ostalo 1:0 danas bismo govorili o taktičko-tehničkom savršenstvu Kraljevskog kluba, ovako ono je trajalo nešto više od jednog poluvremena, posle čega je usledio odgovor Čola Simeonea. Ipak, niko ne može i ne sme da ospori činjenicu da je Zidan na San Siru pokazao da za njegov taktički i trenerski potencijal ne postoje limiti.

Baš kao i kada je bio igrač, Zizu je pokazao vrhunsku sportsku inteligenciju. Dok je sedeo na klupi Madriđana, što kao pomoćnik, što kao savetnik prvog tima, Francuz je lukavo skupljao znanje, a imao je i od koga. U njegovom sinoćnom taktičkom ekspozeu videli su se Murinjo i Ančeloti u jednom. Real koji perfektno stoji na terenu, tim koji puca od samopouzdanja, ekipa koja u svakom trenutku zna šta želi i koja odgovorno stoji iza svakog odigranog pasa ili upućenog udarca ka golu rivala.

"Anćeloti mi je rekao da ću jednog dana uspeti da podignem ovaj trofej kao glavni trener. Bio je u pravu, ovo je fenomenalan užitak. U ovom trenutku sam ispražnjen, ali sve je to pozitivno. Kada postignete ovo što smo mi postigli, to znači da ste dobro uradili posao, da su poruke igračima bile prave, da su vas igrači spratili. Ja sam ispratio njih i svi zajedno smo uspeli da osvojimo Ligu šampiona", rekao je Zidan posle utakmice.

Zidanovu filozofiju na najlepši način ulepešali su Modrić, Kros i Kasemiro. Između njih trojice gotovo na nije bilo pogrešnog pasa, nije im se videla ni trunka panike i bilo kakva oscilacija. Verovali su jedan drugom, delovali su prosto perfektno. Tokom tih 45 minuta kao da smo gledali igrače Atletika u dresu Reala, videli smo Kraljevski klub koji se brani sa desetoricom igrača, Ronalda koji se u svakom napadu vraća na svoju polovinu, Bejla koji kidiše na protivničke dok im ne otme lotpu i povuče je u silovit kontranapad. Za sve to je zaslužan je isključivo Zinedin Zidan. Francuz je pokazao kako se gradi autoritet u svlačionici i dokazao da čak oni najpovlašćeniji igrači mogu i moraju da se stave u službu tima.

"Njegov dolazak je bio od velike važnosti za sve nas. Uneo nam je samopouzdanje i pružio slobodu u igri. Stvorio nam je sjajan timski duh, svi smo uživali igrajući pod njegovom komandom. Večeras se pokazalo se koliko smo radili", rekao Geret Bejl nakon finala.

Upravo to poverenje među igračima bilo je nešto što je nedostajalo ovom timu da izađe iza senke Kristijana Ronalda, kao jedinog igrača koji je u stanju da napravi razliku na terenu i povuče ostatak tima. Real u finalu nije igrao lepo, igrao je na onaj način na koji mora da se igra kako bi se savladao tim kao što je Atetiko Madrid. Na način na koji se osvajaju trofeji. Real Madrid je konačno delovao kao tim, ekipa 11 podjednakih igrača, koja se pridržava samo jednog cilja, a to je pobeda.

Možda ovo osvajanje trofeja na kraju neće ni zadovoljiti nezasitog Florentina Pereza, koji je Zidanu već poturao iza leđa priče o dolasku Unaja Emerija, ali to ne bi bio ni prvi ni poslednji put da gazda Kraljevskog kluba napravi ovakav potez.
"Budućnost? Videćemo, sada idemo da uživamo u ovome. Sve ovo sam sanjao, uvek morate da sanjate, da mislite pozitivno, budete optimista i znate da sve možete da postignete velikim radom i trudom", rekao je Zidan.

Kakva god odluka čelnika Kraljevskog kluba bude bila, jasno je da je svetski fudbal dobio još jednog trenera vrhunske klase.