<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dan D za banjalučke aktiviste: Hoće li vlast u Banjaluci konačno poslušati glas svojih građana?

Skupština Grada

Ne zaboravimo da je od Inicjjative za Borik sve zapravo krenulo. I Rekreativna zona Banjaluke i akcija “Trotoar je naša ulica - ulica za kolica” - sve ovo su znakovi da su se građani Banajluke probudili, osvijestili i da žele da se njihovi problemi rješavaju na dobrobit zajednice

31. maj 2016, 12:00

Gradjanska inicijativa za Borik je danas ponovo na dnevnom redu Skupštine grada Banjaluka, nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske donio presudu da prilikom prethodne odluke Skupštine nisu poštovale odredbe Poslovnika o radu Skupštine.

GI za Borik je 10. tačka na dnevnom redu i a očekuje se da bi rasprava o GI okvirno mogla zapoceti u periodu izmedju 11.30 i 13.00 časova.

Ukoliko Skupština Banjaluke usvoji inicijativu za Borik, onda bi došlo do "zamrzavanja" regulacionog plana te bi sadašnje dječije igralište ostalo netaknuto.

Manje više svi su optimisti kada je riječ o prihvatanju ove Incijative na Gradskoj skupštini.

Zoran Talić , odbornik PDP-a i jedini odbornik koji je glasao za inicijativu i na jednoj od prethodnih sjednica Skupštine rekao je za BUKU kako očekuje da će inicijativa biti usvojena i da će to biti konačna pobjeda građanskog aktivizma u Banjaluci.

" Ne zaboravimo da je od GI za Borik sve zapravo krenulo. I Rekreativna zona Banjaluke i  akcija “Trotoar je naša ulica - ulica za kolica” - sve ovo su znakovi da su se građani Banajluke probudili, osvijestili i da žele da se njihovi problemi rješavaju na dobrobit zajednice" rekao je Talić za BUKU.

Podsjetimo, odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske odlučivanje o Građanskoj inicijativi za Borik je vraćeno na ponovno glasanje u Skupštini grada Banjaluka, koje se održava danas.


GI za Borik je u proteklom periodu održala niz sastanaka sa predstavnicima gradskih odbora političkih stranaka, ali i sa pojedinim odbornicima lično.


Na sjednici Skupštine Grada Banjaluka u novembru prošle godine, čak devet od ukupno 31 odbornika nisu prisustvovali sjednici, što iz Incijative smatraju poražavajućim, te jednim od glavnih razloga zašto GI za Borik nije dobila potrebnu većinu glasova.

GI za Borik je za samo sedam dana peticije prikupila potpise više od 5000 građana Banjaluke, dok je stvarna podrška građana daleko veća.

Građanska inicijativa za Borik se protivi izgradnji pravoslavnog hrama i pratećeg objekta  na javnoj zelenoj površini u ovom naselju,  a protivi se i izgradnji bilo kojeg drugog objekta koji bi građanima Borika oduzeo ovu javnu zelenu površinu i dječije igralište.