<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Afganistan napustilo 2,6 miliona stanovnika

Broj Afganistanaca koji su napustili svoje domove zbog sukoba u njihovoj zemlji se više nego udvostručio između 2012. i 2015. godine, da bi dostigao broj od 1,17 miliona raseljenih osoba, istakao je Amnesty International u izvještaju koji je objavljen danas.

31. maj 2016, 12:00

Ovaj broj raseljenih je posljedica širenja nasilja koje je zahvatilo cijeli Afganistan.
Borbe se vode i u centru kao i na sjeveru zemlje, gdje je bilo prilično stabilno u ranijem periodu. Tako je brzo zauzimanje Kunduza, strateškog mjesta na sjeveru Afganistana, prošle jeseni od strane talibana, natjeralo 13.000 porodica da napuste grad, navodi Amnesty International .

Raseljenih Afganistanaca je u 2010 godini bilo 351.900 , a 486.300 u 2012. te 1,17 milion prošle godine, precizira Amnesty International u svom izvještaju.

“U četiri prva mjeseca 2016. godine, 118.000 osoba je napustilo svoje domove”,upozorava Amnesty International .

Izbjeglički kampovi služe samo “za preživljavanje”. “Ljudi su prisiljeni da svakodnevno prelaze velike udaljenosti da bi došli do vode i teško im je da se snabdiju svakodnevno hranom”, navodi se u izvještaju.

Amnesty podsjeća afganistanske vlasti i međunarodnu zajednicu na njihovu odgovornost. Kabulu nedostaje “ sredstava i vještine” da pokrene trajnu i efikasnu politiku, i ministarstvo za izbjeglice i repatrijaciju "predmet je optužbi za korupciju već godinama”. Što se tiče međunarodne zajednice, “ona nije intervenirala kada je to trebalo, kada afganistanska vlada nije bila u mogućnosti ispuniti svoje zadatke”, dodaje se u izvještaju.

“Afganistan i ostatak svijeta moraju sada poduzeti neophodne mjere da bi okončale krizu s raseljenim osobama”, rekla je Champa Patel, direktorica Amnesty Internationala za južnu Aziju.

Sukobi tjeraju brojne Afganistance da napuste svoju zemlju i oni predstavljaju veliki broj izbjeglica u svijetu. Prema procjenama, 2,6 miliona Afganistanaca je izvan granica zemlje u kojoj živi oko 30 miliona stanovnika, prenosi AFP.