<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kad se političari zaigraju: Svaku pomisao na razvoj unište u momentu

Samiti i forumi

Samit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope i nastavak sastanka Brdo- Brijuni, koji je proteklog vikenda održan u Sarajevu trebao je da bude osnovica za dalji razvoj zemalja u okruženju i saradnje na polju ekonomije. Ipak, pošto je ovo Sarajavo, BiH, ma da proširimo, Balkan, opet je u samom startu prvobitna ideja završila u drugom planu, a kao glavni protagonisti ove priče i najveći stručnjaci u oblasti ekonomije su iskočili, ko drugi do naši političari.

31. maj 2016, 12:00

 Zbog toga i ovaj put poruke sa skupa biznis lidera, te sastanka Brdo- Brijuni, nisu bile razvoj eknomije, slobodnije tržište, međudržavna saradnja, izvoz-uvoz, investicije... već Komarica, Blajburg, Kazani, zločini, Srebrenica, paradržava Republika Srpska, genocid, Kosovo, ustaštvo, fašizam, komunizam..., a najveće zvijezde koje su se pobrinule da to tako i bude su Izetbegović, Nikolić, Grabar-Kitarović, Ivanić, Tači... 

Bakir Izetbegović je iskoristio ove događaje da bi obrazložio kako su porušene džamije u Banjaluci i protjerani Hrvati i Bošnjaci, po nalogu paradržave RS. Nije dugo trebalo da dobije odgovor od Ivanića, a zatim i svih ostalih srpskih političara. Sa druge strane hrvatska predsjednica je govorila o ustaštvu i poredila ga sa komunizmom u bivšoj Jugoslaviji. Stara HDZ-ovska priča, samo ispričana u Sarajevu. Predsjednik Srbije je pominjao Srebrenicu i napad na Aleksandra Vučića, dok je Hašim Tači iskoristio priliku da i ovaj put spoji u jednu rečenicu genocid i Kosovo.

Tako se još jednom pokušaj postavljanja temelja za razvoj ekonomje regiona pretvorio u novi mimohod političkih moćnika, koji su samo iskoristili ovo okupljanje da bi opet pokazali koliko ih boli za ekonomsko- socijalnim problemima koji pogađaju zemlje iz kojih dolaze. Džaba nama samiti biznis lidera, procesi Brdo-Brijui. Džaba i već zaboravljene bečke i berlinske konferencije, obećanja sa samita u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, kad imamo političke lidere koji svoj nos moraju svugdje da gurnu i po običaju, upropaste sve čega se dotaknu. 

Urednik poslovnog portala Capital.ba Siniša Vukelić tvrdi da političari samo deklarativno pričaju o ekonomiji i problemima u kojima se nalazi domaća privreda, a sa druge strane rade sve da ne dođe do napretka.

„Mi slušamo stalno iste priče. Daju se prepisane izjave, šalju identične poruke o važnosti napretka u oblasti ekonomije, a ustvari, svaki od ovdašnjih političara želi samo da skrene pažnju sa stvarnih problema deklarativno se zalažući za obnavljanje privrede. Njima je važnije dati jednu zapaljivu izjavu, posebno na ekonomskim forumima i sajmovima, koja će za sobom odmah povući niz reakcija u istom tonu, nego da nešto konkretno urade za razvoj svoje zemlje i regiona“, rekao je Vukelić za BUKU.

On navodi da se kod nas političari rijetko kad mogu dogovoriti oko važnih ekonomskih pitanja, koja bi povukla BiH iz ambisa, a kako kaže, isti slučaj je i sa političarima iz regiona, koji samo „dolijevaju ulje na vatru“.

„Poruke koje smo mogli slušati samo pokazuju koliko im nije stalo da se krene naprijed i da se pomogne ekonomija. Pa, samo ako pogledamo podatak da je prije nekoliko sedmica u BiH u isto vrijeme održan Mostarski sajam, Sarajevo biznis forum i Jahorina ekonomski forum, vidimo koliko su oni razjedinjeni. Naši političari ne mogu ni jedan zajednički forum da organizuju, već svako ima svoj na kojima su oni glavni govornici. Pošto je očigledno da svi ovi forumi, samiti i tako dalje, služe političarima kao jedna vrsta promocije, a gdje se najmanje učini na polju ekonomije, ovdje postoji onda samo jedan način da se nešto promjeni po tom pitanju. Ukoliko političari žele ozbiljno da se bave ekonomijom, onda neka stave moratorijum na sve političke izjave koje nemaju dodirnu tačku sa ekonomskim razvojem. U suprotnom, mi ćemo samo nastaviti da slušamo prepucavanja po nacionalnom ključu“, navodi Vukelić.

I drugi analitičari su mišljenja da je sarajevski samit u sklopu procesa „Brdo-Brijuni" pokazao koliko je nepovjerenje u BiH i regiji, te ocijenili da iza neuspjeha političara stoje neznanje, neodgovornost i kriminal. Prema reakcijama koje su uslijedile od strane stručne javnosti političari ne znaju ili im nije stalo da nađu put ka boljoj sutrašnjici za svoje zemlje i regiju u cjelini. Umjesto naglašavanja sličnosti, zajedničkih potreba i mogućnosti saradnje, analitičari tvrde da političari uporno insistiraju na različitostima i prošlosti. 

Ekonomista Miloš Todorović navodi da je i ovaj posljednji, kao i ostali samiti koji se bave ekonomijom na ovim prostorima, samo pokazao da u većini slučajeva oni služe samo za promociju pojedinih političara i njihovih ideja, koje i nemaju mnogo dodirnih tačaka sa ekonomskim razvojem.

„Jedna od stavki po kojoj se ocjenjuje uspješnost samita je i podatak ko dominira na njemu. A mi vidimo da su to kod nas uvijek političari. Naravno, ekonomija jeste povezana sa politikom, ali ovdje je slučaj da su ekonomske teme na margini i da ustvari političari koriste ove skupove da bi sebe promovisali, pa čak iznoseći neke neprimjerene konstatacije i izjave. Takođe, i ovaj samit je pokazao da zaključci koji se donesu na ovakvim skupovima nikad nisu konkretni, obavezujući i skoro uvijek ostanu neprovedeni“, smatra Todorović.

On navodi da su ipak skupovi ovakvog tipa potrebni, ali i da se sa njih moraju eleminisati političari, koji donose uvijek više štete nego koristi.

„Jedna je stvar ako na samitu imate predsjednike vlada, ali tu nije mjesto predsjednicima država i političkih partija. Kod nas obično na ekonomskim forumima glavnu riječ imaju suvi političari koji nemaju nikakve veze sa ekonomijom i koji, umjesto da relaksiraju napetu situaciju u regionu, ne bi li se razvijala ekonomija, oni je još više potpaljuju“, rekao je Todorović za BUKU. 

Sudeći prema mišljenju stručnjaka, ali i poznavajući prilike na ovim prostorima, a posebno političare i njihov način djelovanja, nije teško zaključiti da od ekonomskog razvoja ovdje još dugo neće biti ništa, jer da bi ga bilo morali bi pojedinci raskrstiti sa nacionalnom retorikom, a to baš nikom od vladara života i smrti na Zapadnom Balkanu ne odgovara.