<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U više gradova BiH obilježen Dan bijelih traka (FOTO)

SJEĆANJE

Danas je u više gradova BiH obilježen Dan bijelih traka.

31. maj 2016, 12:00

Dan bijelih traka pokrenut je iz Prijedora, a za cilj ima borbu za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale tamo gdje im se to zabranjuje, na osnovu etničke pripadnosti.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

'Dan bijelih traka' u Prijedoru uz poruke da se žrtve ne zaborave

Nekoliko stotina građana iz cijele Bosne i Hercegovine obilježilo je danas u Prijedoru „Dan bijelih traka“, te odalo počast za 102-oje ubijene prijedorske djece i civila prije 24 godine.

Na glavnom trgu u Prijedoru postavljena je i instalacija dječijih cipela, te iščitana imena ubijene djece tog grada, te ponovo zatraženo da se za njih izgradi spomen-obilježje.


Prijedor

Fikret Bačić, kojem su ubijena djeca Nermina i Nermin ispred kuće u Zecovima, ponovo je podsjetio da još nije odgovoreno na inicijativu roditelja da se ubijenoj djeci podigne spomen-obilježje, čime se ponovo nad njima vrši diskriminacija, ali krši i statut Grada Prijedora.

Obratili su se kao roditelji, kako kaže, gradskim, tako i entitetskim vlastima  da ispoštuju ovaj zahtjev, jer će u suprutnom podići i tužbe.

- Nastavit ćemo pravednu borbu protiv diskiminacije i segregacije nesrpskog stanovništva ovog grada - rekao je Bačić i dodao da neće odustati od svojih zahtjeva.  

I Dražana Lepir, predsjednica Udruženja građana “Oštra Nula”, u obraćanju je istakla da svi oni koji osuđuju ratne zločine i zločince ne odupiru se samo nacionalističkim ideologijama već grade i nove mostove za ljude.

- Naši životi ne smiju biti u službi ratnih profitera, kriminalne vlasti i nacionalističkih ideologija - naglasila je Lepir i dodala da su ih zabrane osnažile da četvrtu godinu obilježavaju u Prijedoru dan sjećanja na stradale.

- Nemojmo okretati glavu i biti licemjeri, jer nas se tiče - dodala je ona.

Bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann je istakla da je danas takvo stanje da je teže govoriti o zločinima nego prije deset godina ili odmah nakon rata.

Ističući da se radi o zabrani memorijalizacije, navela je da su to neprihvatljive politike.

Uoči početka obilježavanja "Dana bijelih traka" u prijedorskom kafiću “Papa Joe” dogodio se incident kada Florence Hartmann konobar nije želio da posluži piće jer je oko ruke imala zavezanu bijelu traku.

Smatra da je to “očiti slučaj diskriminacije na javnom prostoru i ugostiteljskom objektu“ te je najavila da će incident prijaviti policiji.

Hartmann je dodala i da ju je jedan od zaposlenih u kafiću pitao “zašto još nije u zatvoru”.

Dan bijelih traka u Tuzli: Poruka solidarnosti i zabrani negiranja zločina

Noseći bijele trake oko ruke te kratkim performansom, građani Tuzle i ove godine odali su počast nesrpskim žrtvama ubijenim u Prijedoru od 1992. do 1995. godine, te ukazali na brojne slučajeve uskraćivanja prava preživjelim i porodicama žrtava u ovom gradu.

˝Drago mi je što je danas ovdje veliki broj mladih, jer mi i budući naraštaji trebamo se sjećati prijedorskih stradanja i podsjećati na njih, kako se to više nikad ne bi ponovilo˝, poručila je Anisa Pračić-Šehić iz Asocijacije studenata Pravnog fakulteta u Tuzli.


Tuzla

Elmira Begić, aktivistica Omladinskog pokreta ˝Revolt˝, koji uz Inicijativu ˝Jer me se tiče˝ obilježava Dan bijelih traka od kako je ustanovljen, prije četiri godine, podsjetila je da se nesrpsko stanovništvo Prijedora putem radija pozivalo da na ruci nose bijele trake, te da na prozore kuća u kojima stanuju označe bijelim čaršafima.

˝Šaljemo poruku o solidarisanju i borbi protiv negiranja stravičnih zločina koji su se tamo desili. Važno je govoriti o Prijedoru, u kojem porodice žrtava ni danas ne mogu ostvariti neka svoja prava. Njima se uskraćuje da u ´Kozarskom vjesniku´ objave imena ubijene djece. Dok se u organizaciji Grada Prijedora presuđenom ratnom zločincu Velimiru Đuriću dodjeljuje nagrada, istovremeno se porodicama žrtava ne dozvoljava da podignu spomenik ubijenim članovima svoje porodice˝, kazala je Begić.

Dan bijelih traka u Banjaluci: Aktivisti prekrili Spomenik palim borcima u Drugom svjetskom ratu

Dan bijelih traka u Banjaluci aktivisti nevladinih organizacija danas su obilježili tako što su platnom s imenima ubijene djece Prijedora prekrili ploče na Spomeniku palim borcima u Drugom svjetskom ratu.


Banjaluka

Na Trgu palih boraca u Banjaluci okupilo se blizu 15-ak aktivista koji su imali bijele trake zavezane oko ruke, a pridružila im se i Florence Hartmann, nekadašnja portparolka bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

Banjalučki kulturolog Srđan Šušnica, jedan od učesnika današnjeg performansa u Banjaluci, teško je optužio vlasti koje uporno negiraju zločine ne samo u Prijedoru već i u Banjaluci te ostalim gradovima krajiše regije.

U Prijedoru se, dodao je, mora podići spomenik djeci stradaloj u ratu, od kojih nisu svi bili bošnjačke nacionalnosti.

Današnje obilježavanje na kraju obilježeno je manjim incidentom u kojem se jedno lice verbalno "obračunavalo" sa aktivistima.

Dan bijelih traka obilježen u Sarajevu: Bijela traka je simbol mraka koji se 1992. nadvio nad Prijedorom

Podjelom bijelih traka i upisivanjem poruka na tablu postavljenu na Trgu djece Sarajeva obilježen je 31. maj - Dan bijelih traka.

Danas je iz Sarajeva, kao i u godinama ranije, poručeno da se zločin u Prijedoru ne smije zaboraviti ni ponoviti.

U okviru akcije "Zajedno protiv fašizma!", građanima Sarajeva dijeljene su bijele trake čime se simboličnoi podsjetimo na naredbu koju su izdale ratne vlasti Prijedora 31. maja 1992. godine - da "svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke".


Sarajevo

Na Trgu djece Sarajeva postavljena je i tabla na koju građani upisuju svoje poruke, koje će se poslije pokloniti nekom od muzeja u Sarajevu na trajno čuvanje.

Akciju podizanja svijesti o dešavanjima u Prijedoru 1992.–1995. godine zajednički su organizovali Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva..

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa poručila je da se ovo udruženje danas solidariše sa majkama Prijedora.

"Najveća je nepravda čekati pravdu. Bijele trake nosimo i solidarišemo se sa majkama. Znamo šta je bol i tuga. Znamo šta znači kada vam neko ubije vaše najmilije. Zato smo danas sa majkama Prijedora, sa svim majkama u BiH i onim majkama čija su djeca morala biti zločinci", poručila je Subašić.

U Brčkom obilježen Međunarodni dan bijelih traka


Brčko

U povodu Međunarodnog dana bijelih traka, Udruga za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas je na Trgu mladih u Brčkom organizirala podjelu bijelih traka i na taj način ukazala na zločine počinjene tokom prošloga rata u Prijedoru.

Izvor: Anadolija, Fena, BUKA