<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Opera prostitutki: Gole u borbi protiv stereotipa o najstarijoj profesiji

Prijateljice noći

U sobi za presvlačenje ispunjenom cipelama s visokom petom i providnim crnim donjim rubljem, glumica se priprema za svoju večernju izvedbu. Ona se od ostalih kolegica iz svijeta glume razlikuje po jednoj bitnoj činjenici – ona je zapravo prostitutka.

01. juni 2016, 12:00

 Dan za danom, grupa prostitutki i eksort dama zajedno sa svojim prijateljima učestvuju u priređivanju predstave u malom londonskom teatru, otkivajući publici svoje tijelo, ali i dušu.

Predstava "Opera prostitutki" ili "The Sex Workers' Opera" kreirana je ne da bi kod publike izazvala sažaljenje, nego da pokuša promijeniti stereotipe o "prijateljicama noći" u smislu da su neke od njih zapravo izabrale taj posao, da u njemu uživaju i da na njega nisu prisiljene.

"Ova opera pripada seksualnim radnicama", objašnjavaju redatelji Siobhan Knox i Alex Etchart.

Gledateljima za vrijeme predstave neće biti otkriveno ko je od glumica prava prostitutka, a to je ključno u želji kreatora da sakriju identitet osoba na bini.

Predstava je sačinjena od 63 priče prostitutki i eskort dama iz 17 država svijeta i predstavlja društveni projekat u kojem se pokušava skinuti loš predznak sa marginalizovanih grupa. Naime, među glumcima i glumicama su i pripadnici manjina poput LGBT osoba i izbjeglica.

Priče prostituki se ne prepričavaju već igraju – glumci i glumice su goli, a uz simulirani seks tu su i simulirana masturbacija, lažni orgazmi i korištenje seksi igračaka.