<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Od danas jeftinija mobilna telefonija

Usluge telekom operatera u BiH od danas bi trebalo da budu jeftinije.

01. juni 2016, 12:00

Regulatorna agencija za komunikacije BiH donijela je odluku o setu mjera koje telekom operateri u BiH moraju provesti, čime će i njihovi cjenovnici biti usklađeni onim u regionu.

Odlukom je naloženo operatorima BH Telecom d.d. Sarajevo, Mtel a.d. Banjaluka i HT d.d. Mostar da najkasnije do 01.06.2016. godine primjene sljedeće mjere iz navedene Odluke:

-Odluke nalaže izjednačavanje cijena poziva iz mobiln mreže prema drugim mobilnim mrežama sa cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj mobilnoj mreži, i vrijedi za sve postpaid i prepaid pakete. Mjera ima za cilj podsticanje konkurencije i sprječavanje prenošenja tržišne snage sa tržišta fiksne telefonije na tržište mobilne telefonije.

-Odluke nalaže da trajanje računa za prepaid korisnike nakon dopune iznosom 10 KM i više, mora vrijediti najmanje 90 dana (u periodu od 90 dana korisniku omogućiti dolazne i odlazne pozive) i nametnuta je u cilju zaštite prava krajnjih korisnika.

-Odluke zahtijeva izmjenu člana 13. Pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH za postpaid i prepaid tarifne pakete.

U Agenciji ističu da je potreban aktivan angažman svih učesnika u ovom procesu- zakonodavaca, regulatora, telekom operatora, udruženja za zaštitu korisnika, kao i drugih zainteresovanih strana.

Drugi set mjera stupa na snagu 01.07.2016. godine.