<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada RS se ponovo zadužuje

Aukcija trezorskih zapisa

Tačno 60 miliona putem obveznica i pet miliona maraka aukcijom trezorskih zapisa zadužiće se Vlada Republike Srpske već početkom juna. Kako novca od MMF-a još nema na vidiku i ovaj put se posegnulo za hartijama od vrijednosti.

01. juni 2016, 12:00

 “Svaka marka planirana je odlukom o zaduženju, koju je aminovala i Narodna skupština”, poručuje ministar finasija Zoran Tegeltija.

“Mi radimo emisiju obveznica i trezorskih zapisa u skladu sa planom kako je planirano u budžetu. Naš izvor finansiranja su budžetska sredstva i prihodi, a ovo su samo finansiranja”, rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija.

Sa novim zaduženjem dug Vlade Republike Srpske prema komercijalnim bankama, u 2016. godini, popeće se na više od 250 miliona maraka. Ako se tome dodaju paprene kamatne stope, koje iznose i do pet odsto, ne čudi da se dilu sa MMF-om raduju i ekonomisti.

“Ono što je jako dobro da je postignut aranžman sa MMF-om, koji bi trebao de facto da okonča ovu praksu zaduživanja što bi moglo biti povoljno, s obzirom da su njihove kamatne stope daleko povoljnije od komercijalnih”, rekao je Goran Radivojac, ekonomista.

Kratkoročno i dugoročno zaduživanje u Srpskoj odavno je postala praksa. Zato se i ukupan dug trezorskih zapisa povećao  na 92 miliona, a po osnovu obveznica čak na 556 miliona maraka.

ATV